Autorităţile au confirmat, sâmbătă, apariţia unui nou focar de pestă porcină africană la Galaţi, într-o gospodărie cu 88 de porci aflată la marginea oraşului, acesta fiind cel de-al paisprezecelea focar din judeţ. Toţi porcii din gospodărie şi ai vecinilor vor fi eutanasiaţi, în total aproximativ 135 de animale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi a anunţat, într-o conferinţă de presă, că a fost confirmat un nou focat de presă porcină africată, într-o gospodărie de la marginea oraşului Galaţi.

Şefa instituţiei, Carmen Stroia, a declarat că încă de vineri seară s-a întrunit de urgenţă Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi pentru a aproba planul de măsuri preventive de înlăturare a efectelor pestei porcine africane, după ce boala a fost confirmată de un laborator de specialitate.

"Analizele au fost efectuate de laboratorul acreditat din cadrul DSVSA Bacău, iar buletinul relevă prezenţa genomului viral al pestei porcine africane la probele prelevate din gospodărie", a spus Stroia.

În gospodăria afectată sunt 88 de porci, toţi urmând să fie eutanasiaţi. De asemenea, vor fi eutanasiaţi preventiv porcii din gospodăriile învecinate, aproape 50. Autorităţile spun că acesta este al paisprezecelea focar de pestă africană din judeţul Galaţi, unde au fost eutanasiaţi până în prezent aproximativ 400 de porci domestici şi peste 40 de porci mistreţi.

Potrivit unei informări transmise joi seară de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în prezent există 952 de focare de pestă porcină africană în 233 de localităţi din 13 judeţe şi 72 de cazuri la mistreţi. În total, au fost eliminaţi 323.754 de porci afectaţi de boală. Cele mai multe focare - 561 - sunt în judeţul Tulcea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.