Un angajat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri a defrişat arbuştii de liliac carpatin, o specie protejată, din împrejurimile cantonului Murgaşu. Responsabil cu măsurarea debitelor, bărbatul a vrut să facă curăţenie în jurul cantonului, defrişând buruienile, tufărişul, dar şi arbuştii protejaţi de lege, relatează Bihoreanul. Mai mult, în urma scandalului izbucnit, el a plantat noi arbuşti, ceea ce nu înseamnă că şi-a reparat greşeala, pentru că sunt ocrotite doar exemplarele sălbatice, nu şi cele platate de om, şi nu e clar dacă puieţii nu au fost luaţi tot din aria protejată.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

Liliacul carpatin sau transilvănean (cu denumirea ştiinţifică Syringa josikaea) este o relicvă glaciară, care se găseşte pe porţiuni restrânse ale lanţului carpatic din România şi Ucraina.

Conform Bihoreanul,  pe Valea Iadului, cei mai mulţi erau concentraţi în jurul cantonului Murgaşu din Stâna de Vale, motiv pentru care o suprafaţă de 2 hectare a fost delimitată ca arie protejată.

Incidentul a avut loc la începutul lunii iunie, când angajatul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, responsabil cu măsurarea debitelor la Murgaşu, a defrişat toţi arbuştii din jur.

Şefii ABA Crişuri susţin că subordonatul lor n-ar fi recunoscut arbuştii.

Problema a ajuns şi în atenţia comisarilor Gărzii de Mediu Bihor, care recent au fost în control şi au confirmat că arbuştii au fost defrişaţi fără pic de responsabilitate. "Vom face un denunţ penal", spune comisarul-şef Sever Şerbănescu.

Pentru a-şi repara greşeala, angajatul a replantat în jurul cantonului lăstari de liliac carpatin, ignorând însă că sunt importante şi ocrotite doar exemplarele sălbatice, nu cele puse de mâna omului. În plus, nu e clar de unde a luat puieţii, existând riscul ca aceştia să fi fost luaţi  tot de pe teritoriul ariei protejate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.