Comisia Europeană a anunţat că va aloca 10 milioane de euro din programul său de cercetare şi inovare, Orizont 2020, pentru a sprijini cercetarea bolii cauzate de noul coronavirus. Comisia a lansat o cerere urgentă de exprimare a interesului faţă de proiecte de cercetare care să contribuie la o mai bună înţelegere a focarului de coronavirus şi la o mai bună gestionare clinică a pacienţilor infectaţi cu virusul, precum şi la îmbunătăţirea pregătirii şi a răspunsului în materie de sănătate publică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a anunţat, vineri, că va aloca 10 milioane de euro din programul său de cercetare şi inovare pentru a sprijini cercetarea bolii cauzate de noul coronavirus.

”Ne străduim să atenuăm consecinţele unei potenţiale răspândiri pe scară mai largă a epidemiei de coronavirus în UE. Graţie finanţării pentru cercetări de urgenţă prin intermediul programului Orizont 2020, vom şti mai multe despre această boală. Sunt mândră că, în urma progreselor înregistrate în ultimii ani, centrele noastre dotate cu supercalculatoare sunt pregătite să îi asiste pe cercetători în activitatea lor de dezvoltare a unui tratament şi a unor vaccinuri noi. Vom fi în măsură să protejăm mai bine cetăţenii şi să abordăm mai eficient focarele actuale şi viitoare”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, citată într-un comunicat de presă.

Comisia a lansat o cerere urgentă de exprimare a interesului faţă de proiecte de cercetare care să contribuie la o mai bună înţelegere a focarului de coronavirus şi la o mai bună gestionare clinică a pacienţilor infectaţi cu virusul, precum şi la îmbunătăţirea pregătirii şi a răspunsului în materie de sănătate public.

”Avem nevoie de un răspuns multidimensional, la nivelul întregii administraţii, la epidemia de coronavirus, iar cercetarea este o parte esenţială a acestuia. Trebuie să ştim mai multe despre virus, pentru a ne direcţiona mai bine măsurile de prevenţie şi pentru a le asigura o mai bună îngrijire cetăţenilor noştri — exact acesta este scopul finanţării cercetării de urgenţă din programul Orizont 2020, a declarat, la rândul său, Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate şi Siguranţă alimentară. 

Potrivit documentului, se preconizează că finanţarea va sprijini 2 până la 4 proiecte de cercetare.

Candidaţii trebuie să răspundă cererii până pe 12 februarie, iar acordurile de granturi ar trebui să fie semnate foarte rapid, pentru a permite demararea activităţilor de cercetare cât mai curând posibil.

De asemenea, Comisia colaborează îndeaproape cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu alţi actori internaţionali pentru a asigura un răspuns eficient şi coordonat la epidemia de coronavirus.

Cel puţin 213 persoane au murit din cauza coronavirusului în China, unde au fost înregistrate peste 9.692 de cazuri de îmbolnăvire.

Un total de129 cazuri au fost raportate în alte 22 de ţări şi regiuni.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi epidemia declanşată de coronavirusul din China ca fiind o urgenţă globală.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.