Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a apreciat, duminică, la un exerciţiu de evacuare a răniţilor de pe câmpul de luptă de la Borduşani şi Capu Midia, în cadrul Saber Guardian 17, că este foarte importantă colaborarea între România şi SUA şi reafirmarea interesului pentru flacul estic al NATO în condiţiile în care situaţia de securitate din regiunea Mării Negre este una deosebit de complexă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Este foarte important pentru România şi pentru SUA că există o colaborare deosebită şi pentru noi este important să reafirmăm interesul pentru flacul estic al NATO în condiţiile în care ştiţi că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre este una deosebit de complexă. Prezenţa trupelor americane la acest exerciţiu vine să arate interesul pe care partea americană îl arată relaţiei cu România şi parteneriatului strategic care a împlinit recent 20 de ani", a declarat ministrul Apărării.

Adrian Ţuţuianu a spus că ziua de duminică s-a încheiat cu un exerciţiu de evacuare a răniţilor de pe câmpul de luptă.

"Astăzi am fost la Borduşani, unde am putut să observăm, de asemenea, un exerciţiu în plină desfăşurare şi încheiem ziua de astăzi cu o ultimă secvenţă care ţine de un exerciţiu în condiţii cât mai apropiate de realitate, de evacuare a răniţilor de pe câmpul de luptă, de la Borduşani, respectiv de la Capu Midia. Am putut vedea aici cum se poate lucra într-un format complex, avem un spital american, avem o formaţiune ROL 2  românească şi o formaţiune medicală balcanică. Toţi cei care sunt implicaţi şi-au arătat buna pregătire profesională şi au putut cu toţii constata că există interoperabilitate între unităţile medicale, cele trei formaţiuni care s-au desfăşurat aici", a explicat ministrul Apărării la finalul exerciţiului.

Întrebat ce notă dă militarilor români, Adrian Ţuţuianu a răspuns că poate da note ca unul care nu este priceput la chestiunile militare, dar că, din discuţiile purtate cu generalii din ambele părţi, calificativul este "excelent".

"Trupele şi române şi americane şi ale altor state partenere şi-au arătat buna pregătire",a mai spus ministrul român al Apărării.

La exerciţiul de duminică a fost prezent şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Exerciţiul multinaţional Saber Guardian 17 se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfăşuraţi în România. În această vară, în regiunea Mării Negre, sunt programate 18 exerciţii internaţionale, la care participă aproximativ 40.000 de militari din 22 de ţări aliate şi partenere.

Saber Guardian 17 este planificat de către Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR).

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.