Vicepremierul Raluca Turcan afirmă că spitalul mobil COVID-19 de la Iaşi, proiect iniţiat de Consiliul Judeţean Iaşi, va primi toate aprobările necesare dacă achiziţiile s-au făcut legal, în timp ce prefectul Iaşiului afirmă că nu s-a depus nicio cerere de acreditare a noii unităţi medicale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Raluca Turcan a spus la Iaşi, într-o conferinţă de presă, că în ceea ce priveşte sănătatea românilor, Guvernul nu a urmărit niciodată culoarea politică, ea adăugând că “cei de la CJ trebuie să cunoască faptul că procedurile trebuie să fie legale“.

“Trebuie depuse nişte documente care să ateste legalitatea şi suprapunerea cu cerinţele din partea Guvernului pentru decontarea fondurilor europene. Dacă achiziţiile s-au făcut legal şi în acord cu ghidul pentru decontarea de echipamente şi aparatură medicală atunci ar putea foarte uşor să beneficieze de finanţare pentru acest spital mobil. Dacă sunt suspiciuni de legalitate, ar fi o oportunitate ratată nu pentru ei (Consiliul Judeţean - n.r.), ci pentru ieşeni“, a afirmat vicepremierul Raluca Turcan.

La rândul său, prefectul Marian Grigoraş a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că a cerut instituţiilor de fiecare dată să sprijine CJ în privinţa instalării spitalului.

“Dar aceste instituţii mi-au dat răspunsuri hilare şi anume că «Nu avem nicio cerere, ce să sprijinim? Nu avem documentaţie, nu există nicio cerere depusă». Când va fi depusă cerere de acreditare sau de autorizare a acestui spital, în cel mai scurt timp instituţiile vor face demersurile pentru eliberarea de urgenţă a acestor avize. Este în interesul nostru să beneficiem de acest spital. Acest spital s-a cumpărat din banii judeţului Iaşi şi ai judeţului Neamţ, iar locuitorii celor două judeţe trebuie să beneficieze cât mai repede de acest spital. Suntem de o bună bucată de timp la limită cu numărul de locuri în spitale“, a explicat prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş.

Spitalul mobil Covid-19, promis la începutul anului de autorităţile ieşene, a fost finalizat luni, unitatea având 250 de paturi, dintre care 100 la Terapie Intensivă, urmând a primi primii pacienţi după acordarea avizelor de către Ministerul Sănătăţii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a declarat că speră ca Ministerul Sănătăţii să nu întârzie cu aprobările necesare pentru funcţionarea unităţii, astfel ca spitalul să primească pacienţi cât mai repede.

”Am reuşit să finalizăm acest spital de zece mii de metri pătraţi, o unitate complexă, unică în ţară şi în centrul şi estul Europei. Spitale asemănătoare mai funcţionează acum doar în Belgia şi Austria. Unitatea va funcţiona ca secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, a costat 13,2 milioane de euro, are 250 de paturi, 100 de paturi de terapie intensivă plus trei paturi de terapie pentru blocul operator, sală de operaţie, sală de naşteri, farmacie, depozite, policlinică, laboratoare, radiologie. Astăzi (luni - n.r.) îi înmânez doamnei manager (Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi – n.r.) documentele de predare a spitalului şi cu siguranţă toţi cei care vor lucra aici vor salva vieţi omeneşti. Aşteptăm ca autorizarea, de care depinde internarea pacienţilor în spitalul mobil, să nu întârzie”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa.

Grupul consilierilor judeţeni PNL Iaşi a depus vineri plângere penală la DNA împotriva şefului Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa şi a altor funcţionari ai CJ pentru blocarea punerii în funcţiune a spitalului modular COVID.

Consilierii judeţeni liberali precizau, într-un comunicat de presă, că acuzaţiile formulate la adresa şefului CJ Iaşi sunt de deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

În 15 iunie, Maricel Popa anunţa că a depus plângere penală la Parchet, după ce trei persoane care au susţinut că reprezintă instituţia s-au dus în Turcia pentru a discuta cu şefii firmei care aduce spitalul mobil la Iaşi.

Maricel Popa a precizat că “emisarii“ respectivi nu au fost trimişi de către Consiliul Judeţean şi că speră ca organele abilitate să clarifice acest caz.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.