Profesoara Cristina Tunegaru, care a fost anunţată că va rămâne fără postul de la şcoala din Capitală unde este suplinitor, susţine că acuzaţia că ar fi afectat imaginea primarului Bucureştiului este "halucinantă" şi că nu vede ce legătură are ea cu aceste lupte politice. Ea mai spune că este inacceptabil ca decizia de angajare a unui profesor să nu ţină cont de realitatea din şcoală şi de dorinţa părinţilor şi că "în fiecare an acest sistem atavic de angajare prin repartiţie exact ca în comunism exclude tineri valoroşi".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acuzaţia că aş fi afectat imaginea primarului Bucureştiului e halucinantă. Nicăieri nu am afirmat nimic despre niciun primar, nu văd ce legătură am cu aceste lupte politice. Dimpotrivă, am negat explicit reprezentanţilor media care m-au contactat că ar exista vreo conexiune, am refuzat să-mi închipui că poate exista o asemenea ticăloşie. Apoi, că aş fi afectat imaginea inspectoratului prin afirmaţii mincinoase. Tot ce am spus e factual adevărat şi verificabil până la virgulă. Dacă afectează imaginea sistemului nu e responsabilitatea mea, ci a celor care au luat deciziile, care sunt legale", scrie profesoara, vineri, pe Facebook.

Ea mai spune că denunţă că se poate lua o asemenea decizie discreţionară, că i se poate nega legal dreptul de a concura cu şanse egale pe un post liber, că vechimea şi hârtiile bat competenţa şi interesul superior al copiilor.

"E inacceptabil ca decizia de angajare a unui profesor să nu ţină cont de realitatea din şcoală şi de dorinţa părinţilor. Sistemul împarte arbitrar resursa umană în insideri şi marginali şi ia pe baza acestei distincţii decizii care pot afecta viitorul unor copii. Problema e mult mai amplă decât cazul meu individual, în fiecare an acest sistem atavic de angajare prin „repartiţie” exact ca în comunism exclude tineri valoroşi care pot reprezenta schimbarea pe care ne-o dorim în educaţia publică. Pentru că posturile dispar înainte de concursurile care ajung un teatru absurd: sute de profesori se bat pe niciun post, concurează pentru palmares. E o discuţie pe care trebuie să o avem calm dincolo de imixiuni politice, chiar cu riscul de a ciufuli orgolii şi cariere clădite pe mânuirea expertă a regulamentelor", adaugă profesoara.

Cristina Tunegaru, care a avut mai multe declaraţii critice la adresa sistemului de învăţământ, dar şi a amestecului Primăriei Bucureşti în activitatea şcolară, a anunţat, joi, pe Facebook, că a fost dată afară din şcoală, deşi nu a venit nimeni să o vadă la ore, să se intereseze de progresele elevilor ei sau să vorbească cu părinţii şi cu copiii. Ea a precizat pentru News.ro că a aflat de pe Internet că nu va mai avea ore începând cu 1 septembrie, iar când a mers pentru a-şi depune cererea de prelungire i s-a transmis că o depune degeaba.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) a transmis, joi seară, că Tunegaru are statutul de profesor suplinitor, iar postul său a fost ocupat legal, începând cu anul şcolar 2017-2018, respectiv cu data de 1 septembrie 2017, de către un profesor titular care a solicitat transferul pentru întregirea normei didactice, cadrele didactice titulare având prioritate pentru ocuparea posturilor. 

Reprezentanţii ISMB mai spuneau că declaraţiile profesoarei de limba română nu corespund adevărului şi aduc prejudicii de imagine primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, şi Inspectoratului.

De asemenea, Biroul de presă al Primăriei Capitalei a transmis că primarul Capitalei condamnă orice încercare de face o legătură între întreruprea activităţii profesoarei Cristina Tunegaru la Şcoala 95 din Bucureşti şi criticile cadrului didactic la adresa sa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.