Treisprezece persoane din casele aflate în apropierea alunecării de teren din localitatea vâlceană Alunu vor fi evacuate preventiv şi duse în spaţii de cazare temporară, puse la dispoziţie de autorităţile locale, decizia fiind luată în condiţiile în care au fost emise avertizări hidro-meteorologice pentru perioada următoare, care pot amplifica situaţia din zona respectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La sediul IGSU, a avut loc, miercuri, o videoconferinţă privind alunecările de teren din localitatea Alunu, zona ”Gropile”, din judeţul Vâlcea, la care au participat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, experţi în geologie şi fizica pământului, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în gestionarea acestui tip de risc. 

 
În condiţiile în care pentru perioada următoare au fost emise avertizări hidro-meteorologice care pot amplifica situaţia din Alunu, s-a luat decizia evacuării preventive a patru familii - 13 persoane - care locuiesc în casele din apropierea zonei de manifestare a alunecării de teren. 
 
Autorităţile locale au pus la dispoziţie spaţii de cazare temporară pentru cele 13 persoane.
 
De asemenea, pentru siguranţa personalului care intervine la faţa locului, s-a luat măsura opririi lucrărilor, odată cu instalarea condiţiilor neprielnice de lucru.
 
”În cadrul şedinţei, s-a adus în discuţie necesitatea devierii cursului râului Olteţ, măsură ce presupune alocarea fondurilor suplimentare de la rezervele de stat. Măsura va fi analizată în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, convocata la solicitarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, se arată într-un comunicat al IGSU.
 
Alunecarea de teren de la Alunu, la o haldă de steril aparţinând unei exploatări miniere din cadrul CET Govora, a fost activată, în urma ploilor abundente de la începutul lunii mai. Până acum, şase case aflate în apropierea zonei în care se produce alunecarea de teren au fost demolate, iar 20 de persoane au fost nevoite să se mute.

Echipajele de intervenţie au montat în zonă doi pinteni care să stabilizeze terenul, însă alunecarea continuă, iar autorităţile au lucrat inclusiv noaptea pentru îndepărtarea maselor de steril acumulate în aval de al doilea pinten, iluminatul fiind asigurat de un echipaj venit în sprijinul pompierilor din Vâlcea de la ISU Dolj.

Potrivit unei informări transmise, miercuri, de Administraţia Naţională de Meteorologie, de miercuri, de la ora 18.00, şi până joi, la ora 23.00, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în cea mai mare parte a ţării şi se va manifesta prin averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, iar pe arii restrânse şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare se vor înregistra cantităţi de apă care vor depăşi 20-30 l/mp şi pe spaţii restrânse 50-70 l/mp.

Aproape toată ţara se va afla sub avertizare cod galben de ploi şi vânt , cu excepţia  Dobrogei şi a judeţelor Galaţi, Brăila şi Satu Mare.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.