Municipiul Curtea de Argeş va avea trei zile de doliu, din 12 până în 14 august, pentru înmormânarea Reginei Ana, evenimentele care erau programate în acea perioadă pentru Zilele Municipiului fiind amânate pentru septembrie, a declarat marţi, pentru News.ro, primarul Constantin Panţurescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Municipiul Curtea de Argeş a spus că a discutat cu reprezentanţii Casei Regale şi apoi a avut o întâlnire cu consilierii locali legată de amânarea evenimentelor programate în perioada 10-15 august, la Stadionul Municipal, pentru Zilele Municipiului.

În aceeaşi întâlnire, primarul a propus ca, în afara zile de 13 august, care ar urma să fie stabilită de Guvern ca zi de doliu naţional, să fie doliu la Curtea de Argeş şi în 12 şi 14 august. Constantin Panţurescu a precizat că o astfel de decizie poate fi luată şi prin dispoziţie de primar, nefiind necesară trecerea propunerii prin Consiliul Local, dar a vrut să vorbească înainte şi cu consilierii locali, iar aceştia au fost de acord cu propunerea.

Constantin Panţurescu a mai spus că marţi discută şi cu prefectul judeţului Argeş despre măsurile care trebuie luate de administraţia locală cu ocazia înmormântării Reginei Ana. El a precizat că măsurile vor fi discutate cu toate instituţiile abilitate, incluzând Poliţia Judeţeană Argeş, Poliţia Locală şi Jandarmeria.

Primarul a mai spus că administraţia locală se va asigura că până în 13 august vor fi luate toate măsurile pentru a finaliza lucrările începute pe străzi. El a precizat că, în prezent, se fac lucrări de asfaltare pe două străzi din municipiu, dar acestea vor fi încheiate până în ziua în care va avea loc înmormântarea Reginei Ana.

Primarul a adăugat că, cel mai probabil, la înmormântarea Reginei Ana vor participa peste 15.000 de oameni.

Guvernul vrea să declare ziua 13 august, când va fi înmormântată Regina Ana, zi de doliu naţional.

Trupul neînsufleţit al Reginei Ana va fi adus în ţară marţi, 9 august şi va fi transportat la Castelul Peleş. Miercuri, 10 august, în cursul serii, corpul neînsufleţit al Reginei va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal. Ceremonia va avea caracter privat.

Joi şi vineri, accesul va fi liber între orele 8 - 22.00, iar sâmbătă, 13 august, la ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Reginei Ana va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal, chiar în faţa palatului, unde va avea loc o ceremonie religioasă.

La ora 11.30, sicriul va fi aşezat în maşina mortuară. De la ora 11.35 la ora 12.00, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Bulevardul Magheru – Piaţa Romană – Piaţa Victoriei – Bulevardul Aviatorilor – Piaţa Charles de Gaulle – Arcul de Triumf. La ora 15.00, sâmbătă, 13 august, va avea loc slujba de înmormântare a Reginei Ana, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. 

Ceremonia înmormântării va fi privată, în prezenţa Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezente la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş. Presa va avea acces în faţa Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.

Ceremonia se va desfăşura în două părţi: ora 15.00 - 15.50, în faţa Noii Catedrale; ora 15.50 - 16.10, ceremonia religioasă a îngropării, în Noua Catedrală.

Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele şapte zile după înmormântare.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de marţi, la Castelul Peleş, la Palatul Regal (Calea Victoriei) şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului. 

Ceremonia care va fi oficiată la catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş pentru înmormântarea Reginei Ana va fi una ortodoxă, iar ceremoniile catolice se vor face la Bucureşti, a declarat pentru News.ro Caliopie Ichim, consilier eparhial.

Noua catedrală de la Curtea de Argeş, unde va fi înmormântată Regina Ana, se află în vecinătatea Mănăstirii Curtea de Argeş, pe partea dreaptă a aleii principale de acces. Casă Regală are 12 locuri de veci în care îşi vor dormi somnul de veci membri ai familiei regale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.