Primăria Timişoara a instalat 3 defibrilatoare externe automate (DEA) în zona centrală a oraşului şi în Sala Sporturilor. Acestea vor putea fi utilizate în caz de urgenţă medicală. Investiţia este de aproape 38.000 de lei

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Aparatele sunt amplasate în sediul Primăriei Timisoara, pe Bd. C.D. Loga nr. 1, la Direcţia de Evidenţa Persoanelor, de pe Bd. Mihai Eminescu nr. 15 şi la Sala Sporturilor Constantin Jude (Sala Olimpia), Aleea Ripensia nr. 7.
 
„Încercăm să prevenim tragedii în centrul Timişoarei. Dotăm mai multe clădiri publice cu defibrilatoare automate şi instruim angajaţii să le folosească, pentru ca să putem salva vieţi. Este un gest de normalitate şi vrem să reducem, dacă e posibil, şi cu câteva minute, răspunsul la situaţii de urgenţă de acest gen”, anunţă primarul Dominic Fritz, potrivit unui comunicat de presă, de miercuri al Primăriei Timişoara.
 
Defibrilatoarele HeartSave AS se utilizează în caz de urgenţă medicală, respectiv stop cardio-respirator. 
 
”Avantajul defibrilatorului extern automat este dat de faptul că orice persoană fără studii de specialitate poate interveni în situaţii de urgenţă – persoană inconştientă, care prezintă simptomele unui stop cardiac. Aparatul ghidează utilizatorul prin procesul de resuscitare cu instrucţiuni acustice şi vizuale. Defibrilatorul măsoară ritmul cardiac al pacientului şi decide dacă este indicată sau nu defibrilarea. Selectarea şi încărcarea energiei are loc automat atunci când este indicată defibrilarea, iar aparatul declanşează automat procesul. Defibrilatorul poate fi utilizat şi în modul pediatric, adică în cazul pacienţilor cu vârsta între 1 şi 8 ani sau cu o greutate corporală sub 25 kg. Aparatul este prevăzut cu electrozi speciali în acest sens. Defibrilatorul HeartSave AS trebuie utilizat în situaţia în care pacientul prezintă simptome de inconştienţă, nu respiră normal şi nu există semne de circulaţie vasculară”, transmite Primăria Timişoara.
 
Amplasarea defibrilatoarelor s-a făcut în paralel cu instruirea angajaţilor pentru intervenţii în caz de urgenţă de către un ofiţer de specialitate din cadrul Centrului de formare şi pregătire descarcerare şi intervenţie medicală de urgenţă al ISU Banat. Acesta a prezentat modul de funcţionare a aparatului şi paşii ce trebuie urmaţi într-un caz de urgenţă medicală.
 
Investiţia se ridică la 37.857 lei (TVA inclus). 
 
Potrivit Primăriei Timişoara, pentru anul viitor este planificată achiziţionarea a încă 3 defibrilatoare, care vor fi montate în locuri uşor accesibile.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.