Trei copii cu afecţiuni grave ale creierului şi coloanei vertebrale au fost operaţi într-o singură zi, la Spitalul Judeţean din Timişoara, de o echipă de specialişti coordonată de dr. Andrei Brînzeu, medic primar neurochirurg. Intervenţiile au duat în total 16 ore, în blocul operator al secţiei de neurochirurgie pentru adulţi, singurul loc dotat pentru astfel de intervenţii. Cel mai grav caz a fost al unui băieţel de o zi, diagnosticat cu o formă gravă de malformaţie congenitală a coloanei vertebrale şi cu hidrocefalie.
Băieţelul de numai o zi, născut în 8 mai la Timişoara, a avut cele mai grave afecţiuni: spina bifida cu mielomeningocel, o formă gravă de malformaţie congenitală a coloanei vertebrale, în care măduva este expusă în exterior şi hidrocefalie - o acumulare excesivă de lichid în cutia craniană. În cazul său, medicii au făcut două intervenţii chirurgicale, una pentru închiderea defectului spinal şi alta pentru drenajul lichidului cefalorahidian de la nivelul creierului, operaţiile durând peste cinci ore, potrivit tion.ro.
Născută în aceeaşi zi, tot la Timişoara, o fetiă diagnosticată şi ea cu spina bifida cu mielomeningocel, dar fără hidrocefalie, a fost operată în aceeaşi zi de către neurochirurgii timişoreni. Potrivit medicilor, deşi sarcina a fost monitorizată, malformaţia nu fusese depistată în timpul ecografiilor, spre deosebire de băieţel, în cazul căruia malformaţiile au fost descoperite încă din timpul sarcinii mamei.
„Cei doi nou-născuţi cu meningocel s-au născut în aceeaşi zi. Unul dintre ei, un băiat, avea o malformaţie gravă: spina bifida cu exteriorizarea măduvei spinării şi acumulare excesivă de lichid cefalorahidian – hidrocefalie. Malformaţia a fost găsită încă din sarcină, fiind descoperită înainte de 20 de săptămâni de sarcină. La acest copil, am efectuat două intervenţii chirurgicale în aceeaşi zi: drenaj ventriculo-peritoneal pentru hidrocefalie şi ulterior închiderea defectului de coloană. Deşi este internat în continuare şi nu este complet în afara oricărui pericol, evoluţia lui este favorabilă până în acest moment. Va necesita însă monitorizare atentă şi posibil noi intervenţii în viitor”, a declarat pentru Tion dr. Andrei Brînzeu, medic primar neurochirurg.
A treia intervenţie chirirgicală a fost făcută de neurochirurgi în aceeaşi şi unui băieţel de trei luni, născut prematur şi diagnostict cu hidrocefalie. La naştere, bebeluşul suferise o hemoragie cerebrală, iar în ultimele luni a fost internat în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Copii „Louis Ţurcanu” Timişoara. Medicii au decis să-i monteze un sistem de drenaj permanent pentru a-i stabiliza starea şi a permite începerea terapiei de recuperare. După intervenţie, acesta a fost transferat înapoi la Spitalul „Louis Ţurcanu” pentru continuarea tratamentului, iar ceilalţi doi nou-născuţi au fost internaţi în secţia de neonatologie a Maternităţii Bega.
Potrivit medicilor, cele două cazuri de spina bifida apărute în aceeaşi zi, în acelaşi oraş, sunt rare, afecţiunea, care poate duce la paralizie permanentă, având o incidenţă de 1 caz la 1.500 de naşteri.
Dr. Andrei Brînzeu atrage atenţia că această malformaţie severă poate fi prevenită în multe cazuri prin administrarea de acid folic înainte de concepţie şi în primul trimestru de sarcină.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.