Grefele osoase în stomatologie sunt de mai multe feluri şi se fac cu mai multe tipuri de substanţe, de la înlocuitori de os produşi în laborator la grefe din bănci de oase sau grefe prelevate chiar de la pacient. Acestea din urmă dau rezultate excepţionale, afirmă chirurgul şi implantologul Lorelei Nassar.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Grefele osoase se pot face folosind mai multe tipuri de substanţe, a explicat, luni seară, la Medika TV, chirurgul maxilo-facial Lorelei Nassar. 
 
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
În unele cazuri se folosesc aditivi osoşi sau substituenţi osoşi, înlocuitori de os. Aceştia arată ca nişte granule şi pot proveni din mai multe surse. 
 
”Sunt substituenţi osoşi fabricaţi în laborator, identici cu componenta minerală a oaselor noastre. Pot să fie de origine animală, fie bovină, fie porcină, fie cabalină. A treia sursă pot să fie oase de bancă, pur şi simplu de la subiecţi umani care au fost prelucrate, sterilizate, cum este sângele pentru donatori, tot la fel sunt substituenţi osoşi. Şi ei se folosesc şi în ortopedie, şi în alte discipline”, a afirmat Lorelei Nassar.
 
Potrivit medicului, cea mai de încredere şi cu rezultate foarte bine este grefa prelevată chiar de la pacient. 
 
”Cea mai de încredere sursă este acelaşi subiect, pacientul respectiv. Os autolog. Deci, putem preleva de la pacientul respectiv o bucăţică de os, fie mai mare, fie mai mică, din altă zonă. În general, zonele de predilecţie sunt fie din bărbie, fie din ramul mandibular ascendent, în spatele zonei de molar de minte. De acolo, cu anestezie locală, putem preleva, nu o bucată de orice mărime, dar o grefă suficientă. Nu dă prejudiciu estetic, câtuşi de puţin. Mulţi pacienţi se întreabă, dar dacă îmi luaţi os din bărbie, nu se vede, cum o să arate bărbia mea? Absolut la fel, pentru că acest os se prelevă din zona din interior”, a explicat medicul. 
 
Lorelei Nassar a subliniat că în astfel de cazuri ”rezultatele sunt excepţionale”, chiar dacă procedura este ”uşor traumatică” pentru pacient.
 
”Este uşor mai dificil pentru pacient. Însă cu antibioticele respective, cu antiinflamatorii, cu măsurile corecte şi complete de reabilitare după aceea, mai cu seamă acum noi facem din ce în ce mai susţinut acest protocol de injectare cu plasmă PRP post operator şi avem pacienţi care reacţionează fenomenal. Pur şi simplu se construieşte os, vezi cu ochii tăi, vezi de la radiografie la radiografie, osul din ce în ce mai dens, din ce în ce mai bogat şi mai sănătos în zona respectivă, pe implanturile respective. Sau mai avem proceduri de biostimulare cu laser, iar acum de dată recentă am cumpărat un laser mititel la purtător pe care chiar îl dăm pacienţilor acasă şi ei pot să-şi facă de zi cu zi această biostimulare, acasă la ei, de două până la patru ori pe zi şi rezultatele bineînţeles că sunt excepţionale”, a detaliat medicul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.