Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat, în cadrul vizitei făcute la Chişinău, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, despre cooperarea în plan militar, situaţia de securitate din regiune, dar şi despre colaborarea pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuţi la datorie pe teritoriul ţării vecine. ”Contăm pe sprijinul autorităţilor Republicii Moldova pentru derularea proiectelor de îngrijire a cimitirelor de război şi a monumentelor ridicate pentru cinstirea sacrificiilor ostaşilor români”, a afirmat Tîlvăr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, miercuri, că ministrul Angel Tîlvăr a avut marţi, la Chişinău, o întrevedere cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, iar agenda discuţiilor a inclus o trecere în revistă a stadiului cooperării bilaterale în plan militar, sprijinul acordat de ţara noastră autorităţilor de la Chişinău în parcursul european, precum şi o analiză a situaţiei de securitate din regiune, în contextul războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

Tîlvăr a subliniat, în acest context, că România va continua să susţină Republica Moldova atât în dimensiunea relaţiilor bilaterale - în cadrul parteneriatului strategic, cât şi la nivel internaţional, pentru creşterea rezilienţei în faţa ameninţărilor hibride generate de Federaţia Rusă, accentuate în special de campanii de dezinformare şi propagandă.

”Ne este foarte clar că împărtăşim aceleaşi preocupări cu privire la consecinţele grave ale războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina pentru regiunea noastră”, a arătat ministrul Apărării.

În planul cooperării militare, cei doi oficiali au evidenţiat nivelul excelent al colaborării dintre cele două armate. În acest context, Igor Grosu şi-a exprimat aprecierea pentru sprijinul oferit de ţara noastră în domeniul învăţământului militar şi al instruirii prin exerciţii comune. De asemenea, a subliniat sprijinul Legislativului de la Chişinău pentru continuarea modernizării Armatei Naţionale.

”În acest an, am dublat bugetul pentru apărare. Suntem decişi să identificăm resurse financiare pentru a investi, în continuare, în armată. Provocările sunt multe şi trebuie să răspundem la ele”, a arătat preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

Potrivit MApN, un alt punct important al discuţiilor a fost reprezentat de stadiul colaborării dintre cele două capitale pentru cinstirea memoriei eroilor români căzuţi la datorie pe teritoriul Republicii Moldova. Exprimând aprecierea pentru sprijinul autorităţilor de la Chişinău în derularea unor importante proiecte de restaurare şi refacere a unor morminte şi opere comemorative de război ridicate în onoarea eroilor Armatei României, Angel Tîlvăr a reiterat angajamentul părţii române de a continua acest demers comun pentru cinstirea memoriei celor căzuţi, inclusiv în Chişinău, prin refacerea Cimitirului Eroilor, necropolă de război înfiinţată la 27 martie 1918, la iniţiativa Societăţii Veteranilor Primului Război Mondial, sub patronajul Reginei Maria.

”Avem datoria de a cinsti memoria eroilor căzuţi la datorie şi niciun efort nu poate fi prea mare pentru asta. Apreciem deschiderea şi contăm pe sprijinul autorităţilor Republicii Moldova pentru derularea proiectelor de îngrijire a cimitirelor de război şi a monumentelor ridicate pentru cinstirea sacrificiilor ostaşilor români şi sunt încredinţat că vom găsi împreună cele mai bune soluţii şi pentru ca Cimitirul Eroilor din Chişinău să redevină un loc de închinare şi de reculegere, aşa cum a fost gândit de înaintaşii noştri”, a arătat Angel Tîlvăr. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.