Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad realizează o terapie nouă pentru pacienţii diagnosticaţi cu Parkinson, aflaţi în stadii avansate de boală. Este vorba despre tratamentul prin terapie asistată de dispozitiv.
Potrivit unui comunicat de presă, de luni, al Spitalului Judeţean Arad, medicul şef al Secţiei Clinice Neurologie, dr. Constantin Covăsală a iniţiat acest tip de tratament unui pacient în vârstă de 68 de ani, diagnosticat cu boala Parkinson de mai bine de nouă ani. Pacientul a fost externat după opt zile de spitalizare şi deja se observă îmbunătăţiri semnificative.
Pacientul a ajuns la spital cu o lentoare a mişcării, extremă, fără să se mai poată hrăni, spăla sau îmbrăca singur. Acum pacientul se poate descurca singur cu sarcinile cotidiene, fiind complet independent.
“Terapia asistată de dispozitiv se efectuează în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, în urma unui consult neurologic. Bineînţeles că această terapie nu este recomandată oricărui pacient diagnosticat cu Parkinson, astfel că administrarea tratamentului se efectuează numai cu indicaţie de la medicul neurolog în urma investigaţiilor de specialitate amănunţite. Este un tratament nou, folosit de aproximativ un an la noi în ţară şi este eficient pentru pacientul cu boală Parkinson, la care tratamentul medicamentos nu îşi mai face efectul. Terapia ajută la îmbunătăţirea mobilităţii pacientului crescând astfel calitatea vieţii şi reuşind să efectueze singur sarcinile uzuale, zilnice. Până acum, pacienţii arădeni care îndeplinesc criteriile pentru acest tip de terapie erau direcţionaţi către centre medicale din alte judeţe”, a explicat dr. Constantin Covăsală.
Dispozitivele de tratament pentru boala Parkinson sunt metode terapeutice moderne destinate pacienţilor aflaţi într-un stadiu avansat de boală, care nu mai pot fi ajutaţi cu medicamentele clasice. Spre deosebire de tratamentele clasice, aceste dispozitive permit administrarea constantă a medicaţiei, ducând astfel la o asimilare mai bună a substanţei active şi la un efect de durată.
”Boala Parkinson este o afecţiune neurodegenerativă evolutivă, care se manifestă iniţial prin tremor uşor, la o singură mână, însoţit obligatoriu, de lentoare, avansând treptat şi conducând la rigiditatea mişcărilor, dificultăţi de mers, dificultăţi la înghiţire, încovoierea spatelui, dificultatea în efectuarea unor mişcări obişnuite. Simptomele acestei boli se agravează în timp, iar în stadii avansate, pacientul nu se mai poate deplasa singur.
În prezent, nu există un tratament care să poată vindeca boala însă, terapiile existente pot ameliora simptomele şi îmbunătăţi calitatea vieţii, astfel încât pacientul să fie independent pentru o perioadă cât mai lungă de timp”, au transmis reprezentanţii Spitalului Judeţean Arad.
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.