Câţiva parlamentari USR, printre care şi Nicuşor Dan, au vrut să participe joi la şedinţa de Consiliu General al Municipiului Bucureşti, pentru a prezenta proiectul de lege depus la Senat, prin care deputaţii şi senatorii să aibă dreptul să participe la şedinţele de consiliu şi să iniţieze hotărâri, iar dacă acest drept este îngrădit, să fie considerată contravenţie. Preşedintele de şedinţă, Orlando Culea, precum şi viceprimarul Aurelian Bădulescu, împreună cu Poliţia Locală, nu i-au lăsat să participe şi nici să facă declaraţii în sala de şedinţă, invocând regulamentul de Consiliu şi încercând să îi dea afară din sală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La începutul şedinţei de consiliu a avut un schimb de replici între parlamentarii USR, preşedintele de şedinţă şi viceprimarul Bădulescu, cel din urmă aducând mai multe jigniri celor de la USR.

"Am venit aici ca să avem un dialog. E altceva când venim aici şi suntem făcuţi nesimţiţi şi ni se spune că ne-am mânjit de drept”, a spus unul dintre parlamentarii USR.

"Nu v-am făcut nesimţit, dacă vreţi, vă fac nesimţit”, a răspuns viceprimarul.

"Nu mă aşteptam să găsesc acest comportament” / ”Extraordinar. Am văzut că vorbiţi singur pe Youtube, vă las să vorbiţi singur şi acum. Poate vă bagă cineva în seamă. Cred că prin prezenţa mea v-am făcut destulă reclamă” / "Aş aprecia dacă nu m-aţi mai mângâia” / "Ştiţi că oamenii care ţin unii la alţii se mângâie. Dacă mă uit de la spate, cred că.. hm!”.

Preşedintele de şedinţă Orlando Culea le-a spus parlamentarilor USR "să termine circul” şi că pot rămâne în sală, însă doar să asiste la şedinţă, nu şi să ia cuvântul. Poliţia Locală a intervenit în timpul declaraţiilor pe care parlamentarii au încercat să le facă şi le-a cerut inclusiv jurnaliştilor să se oprească şi să se aşeze la locurile lor.

Potrivit senatorului USR George Dircă, este vorba despre un proiect depus la senat prin care parlamentarilor li se dă dreptul să participe la şedinţele de consiliu şi pot iniţia hotărâri.

"În baza acestor modificări, parlamentarii vor putea să iniţieze hotărâri de consiliu local în localităţile din circumscripţia pecare o reprezintă.  O altă modificare foarte importană: în lege, la art. 52 spune că parlamentarii pot participa la şedinţe şi pot lua cuvântul. De cele mai multe ori acest drept este îngrădit, printr-un vot exprimat la începutul şedinţei, dacă persoanele prezenta  pot să ia sau nu cuvântul. Legea se interpretează întotdeauna în sensul că ea produce  efecte, nu în sensul în care nu producevefecte. Noi am introdus lucrul acesta ca pe un drept, iar îngrădirea acestui dreptreprezintă contravenţie, contravenţie care se sancţionează cu amendă de la 10.000-20.000 de lei”, a explicat George Dircă.

Proiectul de lege este înregistrat la Parlament, prima Cameră sesizată fiind Senatul. Proiectul este susţinut de parlamentari USR, PNL şi PMP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.