Unii studenţi ai Universităţii de Ştiinţele Vieţii ”Ion Ionescu de la Brad" din Iaşi (USV Iaşi) au ales teme inedite pentru lucrările lor de diplomă, precum crenvurşti de pui cu ţelină sau pastramă de vită injectată cu ulei de rapiţă şi pudră de lucernă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studenţii Facultăţii de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare din cadrul USV Iaşi au ales diverse teme pentru lucrările de diplomă, unele fiind inedite.

Printre acestea se numără cele mai potrivite variante de frăgezire cu diferite cantităţi de saramură şi adăugarea unor antioxidanţi naturali sau pastrama de vită frăgezită prin injectare cu ulei de rapiţă şi pudră obţinută din germeni de lucernă.

Potrivit conducerii USV Iaşi, datorită dotărilor de ultimă generaţie din cadrul atelierelor de microproducţie, studenţii din anul IV de la specializarea Controlul şi expertiza produselor alimentare au în lucru mai multe probe de crenvurşti de pui şi porc pentru care au folosit ingrediente mai puţin uzuale, cum ar fi pudra de ţelină.

Toate produsele sunt verificate fizico-chimic, apoi degustate în cadrul laboratoarelor, unde se urmăreşte comportamentul lor senzorial.

O altă lucrare s-a axat pe studiul comportamentului pastramei de vită căreia i s-au aplicat diferite proporţii de saramură prin injectare pentru a urmări profilul textural al produsului, cu adăugarea unor cantităţi diferenţiate de ulei de rapiţă.

”Această cercetare este importantă pentru a analiza percepţia pe care o au consumatorii asupra unor produse inovative. Prin utilizarea pudrei obţinută din germeni de lucernă şi a uleiului de rapiţă am încercat să înlocuiesc aditivii folosiţi ca antioxidanţi cu alternative naturale. Pe lângă rolul antioxidant, am încercat să urmăresc în ce măsură uleiul de rapiţă modifică profilul textural al produselor din carne", a declarat Daniela Viţega, studentă în anul IV la Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare a USV Iaşi.

Reţetele de producţie, determinările fizico-chimice şi caracterizarea senzorială a preparatelor din carne sunt supravegheate de cadrele didactice care coordonează proiectele de diplomă necesare la susţinerea examenelor de finalizare a studiilor de licenţă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.