Narcis Hogea, tatăl celui de-al 60-lea tânăr mort în urma incendiului din Colectiv, spune că niciun reprezentant al statului nu le-a spus rudelor victimelor că s-a greşit undeva şi că s-ar fi putut face mai mult pentru răniţi şi nici nu le-a contactat până acum, el adăugând că "inclusiv coroanele au fost trimise pe ascuns".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru, cel de-al 60- lea tânăr mort în urma incendiului din clubul Colectiv, a declarat, duminică, în conferinţa de presă în care a fost anunţată constituirea Asociaţiei “Colectiv GTG 3010”, că niciun reprezentat al statului nu le-a spus rudelor victimelor că s-a greşit undeva, că s-ar fi putut face mai mult pentru răniţi.

“Noi am fost peste tot. Inclusiv coroanele au fost trimise pe ascuns. Cinci luni nu ne-a contactat nimeni. Noi, părinţii, am ajuns la Bruxelles, ştiind că al nostru copil trebuia să ajungă acolo. Când am ajuns, ne-au sunat prietenii să ne spună că nu mai ajunge în Belgia. De ce nu ne-au anunţat că nu mai pleacă?”, se întreabă tatăl lui Alexandru.

El a mai spus că şi-ar dori ca fiecare cetăţean să poată asculta muzică fără să se gândească că se poate produce oricând un dezastru.

“Mi-aş dori că fiecare cetăţean să poată asculta muzică fără să se gândească că se poate produce oricând un dezastru şi că sistemele de prevenire ar putea să nu funcţioneze. Mi-aş dori că orice român să poată ascultă muzică rock fără a fi catalogat  satanist de Biserica Ortodoxă Română. Mi-ar plăcea că statul să ceară ajutor imediat Uniunii Europene de fiecare dată când e nevoie şi fiecărui manager de spital să-i tremure pixul în mâna când refuză să semneze transferul unui pacient în străinătate. Vreau  că orice medic să se gândească foarte bine înainte de a minţi rudele unor pacienţi. Mi-aş dori că niciodată un manager de stat să nu îndrăznească să mai spună, când în joc este viaţa unui copil, «s-a greşit, şi care-i problema?»”, a arată Hogea.

La rândul său, sora lui Alex Chelba, mort în incendiul de la Colectiv, a arătat că în cazul fratelui său au fost o serie de neconcordanţe privind suprafaţa arsă a corpului.

“Când au simţit că nu mai pot face faţă, au preferat să scape de ei în străinătate. Lor li s-au tăiat şansele. Au fost pacienţi care au încercat să plece, în ciuda opoziţiei medicilor. (…) Nu avem încă fişa de observaţii a lui Alex din primul spital. Nu ne-au dat documentele. În cazul lui, nu se vedea gravitatea arsurilor. S-a dat ordin să facă tot ce pot pentru a da bine. Bănicioiu mi-a spus în faţă că vrea să se asigure că totul este sub control. S-au refuzat ajutoare. La nivel de minister şi şefi de spitale se declara că situaţia este sub control. Răspunsul lor a fost: «Copiii dumneavoastră sunt trataţi mai bine că în Germaia». Aşa mi-a spus ministrul Bănicioiu. Ce responsabilitate avea el? Niciuna! Acum, când vrem să-l luăm la întrebări, ni se spune că spitalele sunt în administrarea primăriilor. De ce a făcut declaraţii în numele spitalul?”, s-a întrebat femeia.

Rudele victimelor şi supravieţuitorii tragediei din clubul Colectiv au anunţat, duminică, constituirea unei asociaţii, în numele căreia vor face plângeri penale împotriva fostului ministru Nicolae Bănicioiu, a secretarului de stat Raed Arafat şi a managerilor de spitale, ei susţinând că au fost minţiţi de autorităţi şi că răniţii au fost infectaţi în spitale, nefiind transferaţi la timp în unităţi medicale din străinătate.

Asociaţia “Colectiv GTG 3010” are şapte membri fondatori şi este condusă de Eugen Iancu, tatăl unui tânăr de 22 de ani, Mihai Alexandru, mort în clubul Colectiv în urma incendiului din 30 octombrie 2015. 

În urma incendiului din 30 octombrie 2015, din clubul Colectiv, şi-au pierdut viaţa 64 de persoane - 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate. Incendiul a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul ”Mantras of War”. Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit.

Direcţia de Sănătate Bucureşti, spitalele unde au fost internate victimele, ISU şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă sunt cele patru instituţii care au intervenit necorespunzător în noaptea tragediei de la Colectiv, potrivit concluziilor raportului Corpului de control al primului ministru.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.