Ministrul Mediului, Tanczos Barna, afirmă, după ce un bărbat din Harghita a fost atacat de un urs, că, pe de-o parte, prevenţia este absolut necesară, iar pe de altă parte este nevoie de intervenţie imediată în cazul unui atac."Ca ministru al Mediului sunt responsabil pentru măsurile care trebuie să fie legiferate în vederea protejării vieţii umane", susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tanczos Barna a declarat, vineri, la Miercurea Ciuc, referitor la bărbatul atacat de urs, că în primul rând trebuie asigurată protecţia pentru viaţa oamenilor şi că este responsabilitatea şi obligaţia statului ca cetăţenii să fie protejaţi şi să fie prevenite asemenea tragedii.

"Cu siguranţă că toate aceste aspecte au şi o relaţie financiară şi un cost. Statul va trebui să acopere aceste costuri prin instituţii, prin Casa de asigurări de sănătate, dar în primul şi în primul rând avem obligaţia de a preveni asemenea situaţii şi trebuie să prevenim eventualele tragedii. Vorbim de ani de zile noi, UDMR, de prevenţie, am făcut proiect de lege acum doi ani pentru a legifera şi pentru a obliga ministerul să abordeze altfel această problemă, să prevină asemenea situaţii", a afirmat ministrul Mediului.

El a explicat că problema este tratată diferit în funcţie de cine analizează situaţia.

"Familia victimei sau cercul de cunoştinţe sau societatea din imediata vecinătate a victimelor tratează într-un fel şi vine şi solicită autorităţilor statului să acţioneze preventiv. Judeţele, cele 13 judeţe unde sunt mai nou atacurile de urs, analizează şi privesc diferit acest fenomen, solicită statului să acţioneze preventiv şi avem 80 şi ceva la sută din populaţia ţării, care nu intră în contact cu această problemă, care priveşte de la distanţă, câteodată de la etajul zece din blocurile din Capitală sau din alte oraşe, ei cu siguranţă privesc diferit şi de foarte multe ori nu înţeleg amploarea fenomenului, riscul la care este expus copilul care merge la grădiniţă, la şcoală, riscul la care este expus navetistul care este atacat la Băile Tuşnad, în timp ce mergea la gara din Băile Tuşnad, cu siguranţă că majoritatea cetăţenilor nu privesc cu aceiaşi ochi cu care vedem noi, zi de zi, aici, în judeţul Harghita această problemă", a continuat Tanczos Barna.

El a subliniat că este la fel de importantă şi intervenţia imediată în cazul unor atacuri.

"Prevenţia este absolut necesară, pe de-o parte, pe de altă parte intervenţia imediată în cazul în care avem un fenomen, avem un atac, acolo statul trebuie să asigure intervenţie imediată aşa cum asigură ISU în cazuri extreme unde salvează vieţi. Eu nu pot să analizez altfel acest fenomen, ca ministru al Mediului sunt responsabil pentru măsurile care trebuie să fie legiferate în vederea protejării vieţii umane. Este singura abordare care mie mi se pare raţională şi este necesară şi obligatorie pentru a preveni asemenea tragedii", a conchis Tanczos.

Un bărbat de 54 de ani din judeţul Harghita a fost rănit de un urs, având nevoie de îngrijirile medicilor. Bărbatul a suferit mai multe leziuni, fiind internat în spital. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, anunţă că se pregăteşte o intervenţie de urgenţă în acest caz.

Borboly Csaba a anunţat, vineri, pe pagina de Facebook, că un bărbat de 54 de ani a fost rănit, după un atac al unui urs.

Preşedintele CJ Harghita a precizat că bărbatul a suferit multiple leziuni toracice, dar şi la nivelul capului şi feţei.

Bărbatul a primit îngrijiri la spitalul din Odorheiu Secuiesc, fiind ulterior transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc.

”Sunt necesare acţiuni şi măsuri definite şi rapide din partea ministerului”, a afirmat Borboly Csaba, pecizând că există o mulţime de urşi în zonă şi multe daune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.