Ministrul Mediului, Tanczos Barna, susţine reducerea la minim a riscului conflictelor om-urs care a dus la pierderea de vieţi omeneşti, obligaţia autorităţilor fiind de a proteja viaţa umană. În ceea ce priveşte exportul ca o soluţie de reducere a populaţiei de urs, ministrul afirmă că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România. ”Pur şi simplu râd de noi. O ţară care a exterminat populaţia de urs acum 100 de ani nu o să vrea niciodată. Am primit răspunsuri de genul: ”Se sperie turiştii, nu mai vrem, se sperie fermierii””, a explicat Tanczos Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Tanczos Barna a declarat, miercuri, la TVR Info, că toate studiile recente arată că populaţia de urs brun este în continuă creştere în România, iar problema trebuie rezolvată în mod responsabil, prin acţiuni ferme. 
”Toate datele arată clar şi fără echivoc că populaţia de urs brun este în continuă creştere, iar o creştere accentuată nu poate fi acceptată, pentru că va fi, la un moment dat, în detrimentul speciei, prin suprapopularea unor zone. Trebuie să reducem la minim riscul conflictelor om –urs, pentru că, din păcate, mor foarte mulţi concetăţeni care sunt atacaţi de urs în pădure, în gospodărie, la stână, iar obligaţia noastră este de a proteja viaţa umană şi bunurile create de om”, a spus Tanczos. 
Acesta a precizat că intervenţia prin prevenţie este o metodă uzuală, acceptată în statele membre unde există populaţie de urs brun, iar România trebuie să revină la această abordare ştiinţifică, pragmatică şi responsanbilă pentru a proteja viaţa umană.
Întrebat dacă exportul de urşi nu ar fi soluţie care să ducă la diminuarea populaţiei de urşi, ministrul Mediului a răspuns că nicio ţară europeană nu doreşte urşii din România. 
”Pur şi simplu râd de noi. O ţară care a exterminat populaţia de urs acum 100 de ani nu o să vrea niciodată, Am primit răspunsuri de genul, ”se sperie turiştii, nu mai vrem, se sperie fermierii, vor intra peste fermieri în gospodării, nu mai vrem”.  Trebuie să rezolvăm problema, aici, la noi acasă, nu putem spera la ajutor, de sfaturi e plin sertarul. Este o problemă pe care România trebuie să o rezolve în mod responsabil, pe baze ştiinţifice, dar cu acţiuni ferme”, a conchis ministrul Mediului.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat miercuri că din Fondul pentru Mediu vor fi finanţate sisteme de protecţie împotriva urşilor, persoanele fizice, asociaţiile, persoanele juridice sau instituţiile publice putând beneficia de sume pornind de la 15.000 de lei pentru montarea de garduri electrice în zonele unde animalele îşi fac apariţia frecvent. El a făcut publice datele unui studiu care arată că România are o populaţie de urs brun cuprinsă între 7.536 şi 8.093 de exemplare. În baza ordonanţei care prevede posibilitatea intervenţiei imediate, cifrele oficiale prezentate de minister arată 471 de alungări, 66 de relocări şi doar 25 de extrageri în doi ani. Cele mai multe probleme cauzate de urşi în ultimii ani au fost în judeţele Braşov, Harghita, Prahova, Argeş, Bacău.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.