O poezie de Adrian Maniu, fragmente din poezii ale lui Mihai Eminescu şi redactarea unor texte despre rolul bibliotecilor sau al dezbaterilor publice în adoptarea unor legi au fost printre subiectele primite, luni, de elevii claselor a XI-a şi a XII-a la proba la Limba şi literatura română, la simularea examenului de bacalaureat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, la primul subiect, elevii clasei a XI-a, profil Real, au avut un fragment dintr-o poezie de Mihai Eminescu, cu cerinţa de a identifica sinonime, rolul cratimei, secvenţe care să contureze dimensiunea temporală a imaginarului poetic, motive literare, semnificaţii de figuri de stil, trăsături ale genului liric şi de comentat prima strofă.

De asemenea, elevii au avut de elaborat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre utilizarea telefonelor mobile pentru omul contemporan, iar al treilea subiect a fost redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte care să prezinte tema şi viziunea despre lume într-un basm cult studiat. 

Elevii clasei a XI-a, profil Uman, au primit tot un fragment dintr-o poezie de Mihai Eminescu, apoi au avut de elaborat un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul bibliotecilor publice.

La subiectul al treilea, elelvii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text dramatic studiat.

La clasa a XII-a, la primul subiect elevii au avut o poezie de Adrian Maniu - "În seara asta", iar la subiectul al doilea un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul dezbaterilor publice în adoptarea unor legi.   

La ultimul subiect, elevii au avut de redactat un eseu de 600-900 de cuvinte despre particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text natariv studiat aparţinând lui Liviu Rebreanu sau George Călinescu.

Simularea bacalaureatului din acest an, la care sunt aşteptaţi elevii claselor a XI-a şi a XII-a, are loc de luni până joi, rezultatele urmând să fie afişate în 18 martie. Peste 345.000 de elevi ar urma să se prezinte la simularea probelor de bacalaureat, pentru a se familiariza cu rigorile examenului pe care îl vor susţine la finalul învăţământului liceal.

După ce luni a avut loc proba scrisă la Limba şi literatura română, marţi se va desfăşura proba la Limba şi literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale), iar miercuri, proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie).

Numai elevii clasei a XII-a susţin joi proba la alegere a profilului şi specializării.

Anul trecut, rata de prezenţă la simularea examenului de bacalaureat - clasa a XI-a - a fost de 86,41% (128.052 de elevi). Dintre cei prezenţi, 28,51% au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele).

La clasa a XII-a, prezenţa a fost de 147.454 de elevi (83,31%). Au obţinut media generală peste 6 (cu note peste 5 la toate probele) 38,77% elevi.

La bacalaureatul de anul trecut, sesiunea iunie - iulie, au promovat 67,9 la sută dintre absolvenţi. Înainte de rezolvarea contestaţiilor rata de promovare a fost de 66,41 la sută.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.