Fetiţa din Piteşti cu sindrom hemolitic uremic este în continuare în stare gravă, dar va fi transferată de la Terapie Intensivă la Secţia de Nefrologie întrucât a fost stabilizată, a declarat, luni, şefa Clinicii de Nefrologie a Spitalului "Marie Curie", prof dr. Mihaela Bălgrădean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Nu putem vorbi acum despre evoluţia bolii. Abia după o săptămână de dializă vom putea vedea primele semne. Aşa este boala. În această etapă copiii sunt în general somnolenţi. Fetiţa este echilibrată cardio-vascular şi am decis transferul de la Terapie Intensivă la Nefrologie", a afirmat dr. Mihaela Bălgrădean.

Potrivit acesteia, medicii nu pot spune ce aliment anume i-a provocat fetiţei boala: "Copilul a mâncat de toate - şi produse lactate, şi carne, şi supă de peşte. Nu putem trage noi o concluzie. Este o anchetă în derulare, să aşteptăm rezultatele".

Întrebată dacă se aşteapă la un nou val de îmbolnăviri odată cu încălzirea vremii, medicul a spus că este posibil.

"Cu vremea asta ne putem aştepta la orice. Trebuie să fim cu mare grijă, să ne spălăm bine mâinile şi să spălăm alimentele şi să nu cumpărăm nimic decât din surse autorizate", a adăugat medicul

Echipe de la DSP şi DSVSA Argeş au luat, dumnică, probe de apă şi de alimente de la familia fetiţei, părinţii acesteia spunând că obişnuiesc să mai cumpere produse din zone rurale, de la diverşi producători.

Fetiţa de un an şi opt luni, care avea simptome ale sindromului hemolitic uremic, a fost transferată, vineri după-amiază, de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, pentru investigaţii amănunţite. Ulterior, medicii din Capitală au confirmat diagnosticul.

De asemenea, un băieţel de un an şi două luni din Bacău a fost transferat la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi, tot cu sindrom hemolitic uremic.

Direcţiile de Sănătate Publică din Argeş şi Bacău au declanşat anchete epidemiologice, în urma apariţiei celor două noi cazuri de copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU) în aceste judeţe, a informat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii (MS). 

În 12 aprilie, ultimul copil cu sindrom hemolitic uremic internat la Spitalul "Marie Curie” din Capitală, o fetiţă de doi ani din Braşov, a fost externat. Din 29 ianuarie, la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti au fost transferaţi 18 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU.

Totodată, trei fetiţe din Argeş au murit în acest spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, anunţa, în 25 februarie, fostul ministru al Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români.

Ulterior, au fost găsite tulpini de E.coli la brânza produsă de Lactate Brădet, dar şi la angajaţi ai fabricii, însă oficialii au spus că nu există nicio legătură între procesatorul de lapte şi îmbolnăviri. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.