Cei doi copii din judeţul Teleorman internaţi luni la Spitalul “Marie Curie” din Capitală nu au sindrom hemolitic uremic, iar starea lor este bună, a declarat, marţi, dr. Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de Nefrologie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Medicul a precizat că unul dintre copii, un băieţel în vârstă de doi ani şi jumătate, din Zimnicea, are verotoxină pozitivă şi a fost adus la Spitalul “Marie Curie” după ce a avut scaune diareice sanguinolente, dar suspiciunea de sindrom hemolitic uremic s-a infirmat.

“Lucrurile stau foarte bine, evoluţia lui este foarte bună, nu are niciun  fel de semne clinice sau biologice de boală”, a precizat Bălgrădean.

Cel de-al doilea copil, din Turnu Măgurele, are şapte luni şi a fost adus luni seară la Spitalul “Marie Curie”, tot pentru că avea scaune diareice cu sânge şi au fost suspiciuni că are sindrom hemolitic uremic.

“El nu are verotoxină pozitivă şi toţi parametrii chimici şi biologici sunt normali. Deci, în cazul ambilor copii se infirmă sindromul hemolitic uremic”, a mai spus Mihaela Bălgrădean.

Medicul a adăugat că băieţelul din Mioveni internat din 24 februarie şi bebeluşul de şase luni din Feteşti adus în 11 martie la Spitalul “Marie Curie”  se simt bine şi vor fi externaţi în zilele următoare.

“Singurul copil care rămâne aici, cu probleme serioase încă de boală, este fetiţa care a consumat carne din sarmale, a cărei stare nu este foarte bună, care are sindrom hemolitic uremic ce va necesita mai multe zile de dializă peritoneală şi alte tratamente prin care se încearcă să se amelioreze toată această simtomatologie care este pe mai multe planuri proastă”, a mai spus Bălgrădean.

Şeful secţiei de Nefrologie a precizat că în ultimele şase-şapte săptămâni au fost trataţi la Spitalul “Marie Curie” 16 copii cu sindrom hemolitic uremic sau cu infecţii digestive şi cu suspiciuni de SHU, dintre care 11 au fost externaţi.

“Cauza bolii nu se leagă de vaccine, ci de igienă. Trebuie să avem grijă ce dăm să mănânce copiilor (…), să fim cu ochii pe tot ceea ce este nou în alimentaţia copilor. Atenţia trebuie să fie maximă, pentru că un astfel de val de îmbolnăviri vine să atragă atenţia asupra a numeroase aspect care sunt legate strict de alimentaţie”, a subliniat Bălgrădean.

Copilul din oraşul Zimnicea a fost transferat luni la Spitalul "Marie Curie” de la un spital din Alexandria, unde a fost internat în aceeaşi zi. Medicii de la Alexandria i-au făcut testele rapide pentru E.coli, iar acestea au ieşit pozitive, dar nu pentru tulpina care provoacă sindromul hemolitic uremic. Înainte de a ajunge la spitalul din Alexandria, copilul a fost internat, la sfârşitul lunii februarie, timp de trei zile, la Institutul "Victor Babeş" din Bucureşti, unde a fost diagnosticat cu enterocolită.

Direcţia de Sănătate Publică Teleorman a deschis o anchetă epidemiologică în acest caz, iar în urma primelor verificări inspectorii DSP au stabilit că părinţii i-au dat copilului să mănânce lapte de vacă de la o vecină, carne de iepure din gospodăria proprie, precum şi alimente cumpărate din magazin, precum carne de pui, ficat, cartofi, banane, mere şi biscuiţi.

Cel de-al doilea copil din Teleorman a fost transferat în Capital de la spitalul din Turnu Măgurele.

Din 29 ianuarie au fost transferaţi la Spitalul ”Marie Curie” 16 copii, majoritatea din Argeş, cu sindrom hemolitic uremic sau cu suspiciuni de SHU. Dintre aceştia, trei fetiţe din Argeş au murit în spital, pe 4, 15 şi 16 februarie.

Cauza îmbolnăvirii copiilor din judeţul Argeş care au dezvoltat sindrom hemolitic-uremic este o tulpină de E.coli, a anunţat, în 25 februarie, ministrul Sănătăţii. Cauza a fost identificată în urma anchetei făcute de către specialiştii de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, împreună cu experţii români. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.