Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a inaugurat, luni, propriul laborator de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) după o pauză de şapte ani, investigaţiile medicale fiind realizate în toată această perioadă în cadrul unor firme private cu care unitatea medicală avea contract.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Spitalul Judeţean, că unitatea medicală nu a mai avut RMN propriu din 2012.

"De astăzi constănţenii beneficiază de servicii medicale de stat, eliminând astfel timpul de aşteptare şi banii în plus care se dau la cabinetele private sau la laboratoarele private. De astăzi constănţenii pot beneficia de aceste servicii medicale. Eu consider că este un pas uriaş pentru constănţeni, mai ales că din anul 2012, dacă nu mă înşel, nu funcţionează în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa acest RMN”, a spus şeful CJC. 

El a menţionat că lucrarea propriu-zisă pentru punerea în funcţiune a RMN-ului a fost realizată de Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) din Constanţa.

Directorul adjunct al RAJA, Aurel Presură, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că această lucrare trebuia finalizată rapid deoarece dacă nu erau respectate termenele de punere în funcţiune a RMN-ului echipamentele puteau fi pierdute, iar costurile au fost suportate de regia de apă.

"Am reuşit să facem toată manopera necesară pentru a pune în funcţiune acest obiectiv. Este la îndemâna noastră să facem acest lucru pentru că avem o echipă foarte puternică de buni meseriaşi şi vreau să vă spun că avantajul cel mai mare este că nu mai este nevoie de această licitaţie pe care trebuia să o facă Consiliul Judeţean. (...) Am scurtat foarte mult timp. Dacă am înţeles bine, domnul director general spunea că totul era contracronometru, pierdeam finanţarea şi echipamentele. Am reuşit să terminăm în timp această investiţie. A costat 600.000 de lei şi a fost o sponsorizare", a explicat reprezentantul RAJA.  

Managerul unităţii medicale, Cătălin Grasa, a spus că în ultimii ani pacienţii internaţi făceau RMN în cadrul unor firme private cu care spitalul avea contract.

"RMN-ul nu mai era al spitalului din 2012, dar rezonanţă magnetică şi CT s-au efectuat, dar cu firmele private cu care avea contract spitalul. Pacienţii internaţi în spital coborau şi făceau imagistică programaţi fiind la unul din echipamentele existente, adica RMN privat. Şi noi plăteam la nivelul Casei de Asigurări, cu contract, plăteam aceste costuri", a menţionat managerul Spitalului Judeţean.

Cătălin Grasa a precizat că deocamdată RMN-ul va fi utilizat pentru pacienţii internaţi în unitatea medicală.

"“Spitalul având un singur RMN va fi folosit pentru pacienţii din spital. Pentru că 80 la sută dintre ei sunt pacienţi de urgenţă, pacienţi internaţi cu afecţiuni de urgenţă, vor scădea şi pentru ei timpii de aşteptare în spital astfel că vom avea un diagnostic de precizie pe acest echipament.  (...) Vom creşte numărul de medici astfel încât să ajungem la utilizarea lui 24 de ore din 24. Noi o să mergem în două schimburi momentan, uşor-uşor o să creştem şi ca personal. E adevărat dacă vrem să devenim independenţi trebuie să avem două RMN-uri, două CT-uri în această locaţie şi atunci putem să spunem că avem o independenţă", a mai afirmat managerul unităţii.

Medicul Radu Baz, cel care conduce laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, a declarat în conferinţa de presă, că noul RMN permite efectuarea unor investigaţii care până acum nu puteau fi făcute la unitatea medicală.

"Este un aparat foarte bun, care are suficiente softuri şi suficiente antene care să permită practic toată gama de examinări. Şi mă gândesc aici la RMN de sân, care până ieri nu se făcea, RMN de cord, tractografie, spectroscopie. Sunt examinări de nişă, sunt examinări cu care Spitalul Judeţean Constanţa va ieşi în faţă", a spus Radu Baz.

El a explicat că timpul mediu de examinare este de o jumătate de oră, iar în 12 ore pot fi făcute 24 de investigaţii.

“În 12 ore ar fi 24 de examinări. A fost o întrebare mai devreme câţi bani va economisi spitalul. Înmulţiţi 24 cu 450 de lei, adică cu 100 de euro, şi aflaţi suma zilnică", a mai afirmat Radu Baz.  

Echipamentele au fost achiziţionate de către Ministerul Sănătăţii, cu finanţare din partea Băncii Internaţionale pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar -Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar. Contractul pentru dotarea spitalului cu aparat de Rezonanţă Magnetică (RMN) şi sistem informatic PACS a fost semnat la sediul Guvernului, anul trecut, în 9 ianuarie, de către preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, şi managerul Spitalului Judeţean, Cătălin Grasa. Valoarea totală a acestor echipamente se ridică la aproximativ 700.000 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.