Specialişti de la Apele Române Mureş intervin pentru îndepărtarea sursei de infiltraţie a apelor pârâului Corund în subteranul Salinei Praid, fiind deviat cursul de apă şi consolidat un mal. Lucrările continuă, urmând să fie realizat un bypass cu o lungime de circa 120 de metri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Reprezentanţii Administraţiei Apele Române au arătat, într-o postare pe Facebook, că angajaţii de la Apele Române Mureş acordă sprijin de specialitate şi logistic reprezentanţilor de la Salina Praid pentru punerea în siguranţă a obiectivului afectat.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

”Echipele din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureş intervin de mai multe zile cu oameni şi utilaje cu scopul de a îndepărta sursa de infiltraţie. Astfel, în ultimele zile, a fost deviat cursul pârâului Corund şi au fost realizate mai multe lucrări de consolidare a malului drept, prin completări în corpul digului de protecţie. Aceste operaţiuni s-au efectuat cu scopul minimizării efectelor pătrunderii apei provenite din râul Corund în subteran”, a menţionat sursa citată.

Cu sprijinul unor experţi tehnici de la Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea din Petroşani, este pusă în practică soluţia tehnică identificată, respectiv realizarea unui bypass cu o lungime de circa 120 de metri, format din trei linii de ţevi.

”Prin intermediul acestei soluţii, se urmăreşte îndepărtarea scurgerii naturale de pe sectorul cursului de apă adiacent terenului celui mai expus la infiltraţii, creând un front de lucru atât pentru identificarea căilor de pătrundere ale apei, cât şi pentru realizarea unor lucrări viitoare. Pe termen lung, vor fi realizate pe râul Corund mai multe studii (geotehnic, hidrogeologic şi hidrologic), respectiv pe sectorul din amonte de secţiunea canionului Praid”, a mai arătat sursa citată.

Salina Praid îşi sistează temporar activitatea, atât de extracţie, cât şi de vizitare, după ce ape dintr-un pârâu s-au infiltrat în subteran, în urma precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.

”Astfel, pe fondul precipitaţiilor abundente din perioada 17-19.04.2024, care continuă şi în prezent, s-a constatat pătrunderea în subteran a apei dulci provenite din pârâul Corund. Drept urmare conducerea Societăţii Naţională a Sării S.A a luat decizia de a stopa activitatea de extracţie, dar şi vizitarea Salinei Praid până la remedierea situaţiei, pentru protecţia angajaţilor şi a turiştilor. Societatea Naţională a Sării, prin specialiştii săi, face toate demersurile necesare pentru redeschiderea activităţii la Salina Praid în cel mai scurt timp posibil”, a transmis, miercuri, Ministerul Economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.