Speciile de peşti din Marea Neagră supraexploatate sunt rechinul şi calcanul, iar cel mai puţin căutat este şprotul, afirmă directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” Constanţa, Simion Nicolaev. El a precizat că rechinul este ”în declin puternic”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Simion Nicolaev a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că din cele şapte specii monitorizate de specialişti situaţia cea mai gravă se înregistrează la rechin şi calcan.

“Din cele şapte specii pe care le monitorizăm din punctul de vedere al evaluării stocurilor, situaţia cea mai gravă o are rechinul, care este supraexploatat, este practic în declin puternic. Urmează calcanul, care este supraexploatat, şi celelalte specii la nivele diferite, dar tot de supraexploatare deoarece coeficienţii de mortalitate prin pescuit depăşesc valorile care să asigure producţia durabilă. Dar cu toate acestea, avem o singură specie în zona noastră şi în Marea Neagră a cărei exploatare este la nivel optim şi acesta este şprotul”, a afirmat directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.

El a explicat motivul pentru care şprotul nu este mai este aşa de căutat.

“Captura totală de şprot este de 300 de tone pe an. Exploatarea în sine este costisitoare. Ca să ajungi în zonele de aglomeraţie bună, îţi trebuie în jur de şase-şapte ore de marş la plecare, alte şase-şapte ore la întoarcere, îţi ia jumătate de zi, motorină consumată, pentru a depista aglomerări deoarece şprot există”, a precizat Simion Nicolaev.

El a mai spus că rapana este extrem de căutată de către pescari deoarece se găseşte uşor şi poate fi valorificată la un preţ bun.

“Pentru pescarii care au navă este mai convenabil financiar să captureze rapană decât calcan pentru că preţul este mai bun, iar consumurile mai mici. În două zile, ei fac 15-20 de tone de rapană, dintr-o tonă scoate cam 150-160 de kilograme de carne, iar o tonă de carne de rapană costă între 5.000 şi 6.000 de dolari”, a afirmat directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa”.

El a fost întrebat şi de situaţia delfinilor, spunând că în pofida faptului că foarte mulţi mor deoarece se prind în plasele de pescuit, totuşi natalitatea lor este destul de ridicată, iar un studiu realizat în urmă cu patru ani a aratăt că în numai o treime din suprafaţa Mării Negre se aflau 400.000 de delfini.

“Delfinii sunt foarte mulţi care au supravieţuit acestor condiţii din ce în ce mai stresante, totuşi ei au natalitate destul de ridicată. Un proiect care s-a încheiat acum patru ani, finanţat de Uniunea Europeană, a făcut o evaluare a numărului de delfini de la Crimeea, Ucraina, România, până la graniţa cu Bulgaria, practic o treime din Marea Neagră, şi au fost evaluate peste 400.000 de exemplare în această treime”, a mai spus Simion Nicolaev.

Directorul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” a menţionat că un număr mare de delfini morţi a fost descoperit în urmă cu aproximativ o lună şi jumătate pe plaja din Sulina, aceştia având coada tăiată şi fiind despicaţi pe burtă. El a explicat că le-au fost tăiate cozile după ce s-au prins în plasele de pescuit şi au fost tăiaţi pe burtă ca să nu plutească în larg şi astfel să ajungă la mal. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.