Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri seară, la Digi 24, că există o discontinuitate în furnizarea citostaticului Cisplatin, dar că 3.000 de fiole vor ajunge în România în două săptămâni. Pintea afirmă că există însă un înlocuitor al acestei denumiri comerciale, substanţa activă fiind aceeaşi, iar medicamentul este disponibil.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost întrebată, miercuri seară, la Digi 24, despre lipsa de pe piaţă a medicamentului Cisplatin, necesar bolnavilor de cancer, iar aceasta a precizat că s-au luat măsuri pentru asigurarea acestei denumiri comerciale.

”Am identificat câteva medicamente care au probleme, care au discontinuităţi în aprovizionare, iar la unele am găsit soluţii. Această criză a Cisplatin-ului va fi rezolvată, hai să spun, în maxim două săptămâni. Producătorul a depus un dosar de exceptare de etichetare, a fost aprobat şi vor intra 3.000 de fiole în ţară”, a spus Sorina Pintea. 

Potrivit acesteia, necesarul de fiole de Cisplatin este de 12.000, dar există un înlocuitor al acestui medicament. 

”Există pe lista C2, deci gratuit, un înlocuitor, aceeaşi substanţă, dar care nu a fost solicitat de către spitale. (...) Se pare că uneori se preferă o anumită denumire comercială, ceea ce nu mi se pare corect faţăm de pacient”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii. 

Aceasta a explicat că a verificat îndeaproape situaţia acestui citostatic şi a constatat că spitalele nu comandă o altă denumire comercială, deşi aceasta este disponibilă pe piaţă. 

”În momentul în care există o criză, ştiţi foarte bine, am recunoscut-o, dar când văd că există o  incompetenţă, şi nu mă feresc să o denumesc aşa...Eu ca minister nu pot să sancţionez această incompetenţă, dar pot să sugerez, să spun directorilor să o facă, pentru că se comandă substanţă activă, nu denumire comercială. Asta mă duce cu gândul la orice altceva”, a mai spus Sorina Pintea. 

Potrivit acesteia, pentru că există medicamente care au disfuncţionalităţi în aprovizionare, se lucrează la o strategie pe termen lung şi va fi realizată o listă a medicamentelor strategice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.