Primarul municipiului Timisoara, Nicolae Robu (PNL), a anunţat că municipalitatea i-a dat în judecată pe fostul primar, Gheorghe Ciuhandu şi foştii viceprimari Sorin Grindeanu şi Adrian Orza, pentru a recupera un prejudiciu de peste 300.000 de lei provenit din închirierea unor autoturisme de serviciu de la instituţiile din subordine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primarul Nicolae Robu a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că i-a dat în judecată pe fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi pe foştii viceprimari Sorin Grindeanu şi Adrian Orza,  deoarece aceştia nu ar fi respectat Ordonanţa de Guvern în urma căreia cei care conduceau Primăria Timişoara aveau obligaţia de a reduce cheltuielile bugetare. Acum, Primăria Timişoara vrea să recupereze prejudiciul cauzat.

„Am inţiat o acţiune în instanţă pentru recuperarea prejudiciului produs primăriei de către foştii conducători ai instituţiei prin nerespectarea OUG în vigoare privind reducerea cheltuielilor bugetare. S-au încheiat atunci contracte de închiriere pentrut maşini, iar Curtea de Conturi a sesizat că acele contracte au fost ilegale şi s-a confirmat că decizia a fost corectă. Prin urmare, domnii Cuhandu, Grindeanu şi Orza şi câţiva funcţionari publici sunt subiecţi în acest proces şi vor trebui să… vom vedea ce spune istanţa, dar s-a ajuns în stadiul în care prejudiciul trebuie recuperat de la ei ca personae”, a explicat primarul Nicolae Robu.

Acţiunea, mai spune edilul municipiului Timişoara, prevede recuperarea unui prejudiciu rezultat din închirierea de maşini cu încălcarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care instituia măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

Valoarea pagubei, susţine Robu, este de 352.077,09 lei, fără penalităţi şi fără dobânzi.

Potrivit OUG 34/2009, în articolul 24, este prevazut că: ” „(1) De la data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, autorităţilor şi instituţiilor publice prevăzute la art. 21 li se interzice achiziţionarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme (…) mobilier şi aparatură birotică”. 

Primarul Nicolae Robu spune că este vorba de două contracte în care au fost cuprinse 12 maşini închiriate în perioada 2009-2010 de la Regia Autonomă de Transport Timişoara şi folosite de fosta conducere a municipalităţii, dar şi de alţi funcţionari. Este vorba de autoturisme Ford Kuga şi Peugeot.

În replică, fostul primar Gheorghe Ciuhandu spune că nu ştie despre ce este vorba şi că actualul edil, Nicolae Robu are o obsesie pentru el.

„Domnul Robu are o obsesie cu mine, în loc să îşi vadă de treburile oraşului, când e o problemă, când e ceva strâmb sau când vrea să abată atenţia de la ceva, mă descoperă. Nu ştiu despre ce e vorba şi nu am închiriat eu maşinile alea. Maşinile se închiriau de serviciul administrativ, deci era o întreagă procedură. Eu nu mai ştiu, eu de şase ani nu mai sunt acolo, nu ştiu despre ce e vorba. Mi se pare foarte curios că descoperă lucrurile astea la atâta timp după. Trebuia să o facă imediat după ce a intrat în primărie, dar când a găsit alea 35 de proiecte pe care i le-am lăsat şi cu care se făleşte atâta, deşi nu are niciun merit în a le face, atunci nu îşi mai aduce aminte de ce a fost înainte şi  greaua moştenire apare după şase ani când descoperă tot felul de chestii. Sincer să fiu, nu ştiu despre ce e vorba şi, dacă m-a dat în judecată, mă rog, o să mă confrunt cu judecata, dacă ăsta e stilul de muncă şi dacă aşa vede să se răzbune în permanenţă pe cineva şi să aibă un conflict cu cineva şi m-a găsit pe mine. Iaca, pe lângă procesul pe care îl am cu Poli unde dânsul are un mare merit în promovarea relaţiei cu Iancu şi în constituirea Primăriei ca parte civilă împotriva noastră, asta e culmea culmilor, acum a mai inventat şi treaba asta, nu ştiu, o să văd”, a declarat Gheorghe Ciuhandu.

Sorin Grindeanu nu a dorit să comenteze declaraţiile primarului Nicolae Robu.

„Acţiunile disperate ale unui om rupt de realitate nu le comentez”, a spus Sorin Grindeanu.

Fostul viceprimar Adrian Orza a declarat că a fost un proces pierdut pe tema maşinilor închiriate de primărie de la Regia Autonomă de Transport Timişoara, după ce juriştii municipalităţii nu au dus în instanţă dovada că închirierea maşinilor a fpst făcută înainte de intrarea în vigoare a OUG.

„Nu înţeleg de ce a pierdut Primăria Timişoara procesul, pentru că avea toată documentaţia în mână, că e legală chestia asta. Curtea de Conturi a zis că folosirea maşinilor de la RATT nu trebuia să fie, deşi s-a semnat actul de comodat cu RATT înainte de OUG dată de Boc. Şi trebuia să prezinte chestia asta la proces şi nu au mai prezentat-o juriştii primăriei şi au pierdut procesul. Dar nu poţi să faci chestia asta împotriva unor persoane şi să stabileşti un prejudiciu mai mare decât valoarea maşinilor că doar maşinile au rămas la RATT. E o prostie, foloseşti maşini pentru instituţie şi se îndreaptă împotriva persoanei. E ciudat că a pierdut primăria procesul pentru că trebuia să depună hârtia şi să arate datele. Mi se pare o chestie caraghioasă. E ciudat că numai unele persoane sunt trecute acolo. Văd că reclamant e Primăria şi Consiliul Local, dar Consiliul Local nu s-a pronunţat în şedinţă pentru aşa ceva”, a explicat Adrian Orza.

Instanţa care va judeca acest proces este Tribunalul Timiş.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.