Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că numărul copiilor spitalizaţi în urma infectării cu SARS CoV-2 este de trei ori mai mic decât media naţională a internărilor. Referindu-se la numărul mare de cazuri în rândul minorilor din Timiş, ministrul a precizat că joi, ziua de referinţă pentru această raportare, gradul de ocupare al paturilor COVID era de 15 la sută.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sorin Cîmpeanu a declarat, luni seară, la Digi24, că în permanenţă Ministerul Sănătăţii raportează numărul copiilor spitalizaţi infectaţi cu SARS CoV-2, dar că, în prezent, acesta este de trei ori mai mic decât media naţională. 

”Suntem într-o legătură permanentă cu Ministerul Sănătăţii, datele furnizate de Ministerul Sănătăţii ne arată că numărul copiilor spitalizaţi din cauza infectării cu COVID este de trei ori mai mic decât media naţională. Ne arată, de asemenea, că numărul cazurilor, la modul general, nu în rândul copiilor, care necesită spitalizare, este foarte mic, din  fericire, în raport cu numărul de infectări. Din acest motiv a fost introdus ca parametru, acea rată de acoperire, de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID, în general, nu neapărat pentru copii”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Ministrul a dat exemplul din Franţa, unde, deşi numărul total de cazuri a fost mare, cel al copiilor a fost destul de mic. 

”În Franţa, din 350.000 de infectări pe zi, cu un număr enorm, raportat la populaţia României, asta ar fi echivalent cu  100.000 de infectări pe zi, la ei din 350.000 de infectări pe zi, au avut 50.000 de infectări pe zi, în rândul copiilor. Din fericire, nu dezvoltă forme grave, această variantă, Omicron, cu atât mai puţin în rândul copiilor. Astea sunt informaţiile pe care le avem, nu sunt  presupuneri ale mele, sunt informaţii pe care le avem de la Ministerul Sănătăţii, INSP şi alţi specialişti epidemiologi”, a mai declarat Cîmpeanu. 

Sorin Cîmpeanu a atras atenţia că pericolul încă există în şcoli. 

”Pericolul există, cu siguranţă, dar el trebuie să fie gestionat. Sunt şcoli supraaglomerate şi şcoli mai puţin populate, sunt şcoli în care regulile sanitare se respectă cu stricteţe, sunt şcoli în care, din păcate, regulile sanitare se respectă mai puţin riguros şi acolo trebuie să intervenim. Din cauză de educaţie, educaţia copiilor, educaţia managerială, educaţia de acasă, sfaturile pe care copiii le primesc de acasă cu privire la  a purta sau a nu purta mască în timpul orelor, din diverse motive”, a declarat Sorin Cîmpeanu. 

Întrebat despre situaţia din Timiş, unde numai în ultimele trei zile au fost înregistrate peste 360 de cazuri de îmbolnăviri în rândul minorilor, dintre care 138 numai în ultimele 24 de ore, Sorin Cîmpeanu a declarat că acest judeţ se află sub media naţională cu gradul de ocupare al paturilor COVID. 

”Joi, în Timiş, aveam sub media naţională gradul de ocupare, era 15 la sută gradul de ocupare a paturilor COVID, în Timiş”, a declarat Cîmpeanu. 

Întrebat, de asemenea, despre noul focar de la Colegiul National Bănăţean, unde au fost depistate 12 cazuri în rândul elevilor, Cîmpeanu a precizat că regula este clară şi că dacă sunt minimum trei cazuri într-o şcoală, timp de şapte zile, clasa va intra în online. 

”Nu ştiu câte clase are, regula e clară, dacă sunt trei cazuri în 7 zile consecutive, intră în online acea clasă. Dacă sunt 12 cazuri în 12 clase, nu fac obiectul ordinului comun de ministru. Definiţia focarului este valabilă de mulţi ani, în România, este valabilă pentru gripă şi alte  boli transmisibile. Trei cazuri, trei cazuri înseamnă focar”, a declarat Cîmpeanu. 

În ultimele trei zile, în judeţul Timiş, peste 360 de minori au fost depistaţi pozitivi cu COVID-19, dintre care 138 numai în ultimele 24 de ore.  

De asemenea, la nivelul judeţului Timiş sunt 10 focare active, dintre care cinci sunt la diferite unităţi de învăţământ din Timişoara.  

Cel mai recent focar, de 12 cazuri, a fost depistat la Colegiul Naţional Bănăţean din Timişoara. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.