Asociaţia Societatea Naţională de Medicină Familiei/Medicină Generală (SNMF) atrage atenţia că cele aproximativ 10.000 de cabinete medicale din asistenţa medicală primară se află pentru a patra lună consecutiv în cursul anului 2023 în care primesc banii cu întârziere sau prin decontări parţiale, ceea ce determină dificultăţi în funcţionarea normală a cabinetelor de medicină de familie şi incertitudini în ceea ce priveşte respectarea prevederilor contractuale. SNMF solicită autorităţilor să remedieze urgent problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară aflaţi în relaţie contractuale cu casele de asigurări de sănătate, precum şi ”un sistem informatic funcţional, fără sincope, blocaje zilnice, un sistem care să nu pericliteze munca profesioniştilor din sistem şi să nu îngrădească accesul asiguraţilor la servicii medicale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Precizăm că în cursul lunii noiembrie au fost onorate facturile în procent de aproximativ 60%, fapt care a determinat dificultăţi la plata obligaţiilor cabinetelor medicale, a cheltuielilor cu utilităţile etc. Mai mult, ne aflăm în a doua săptămână din decembrie fără a încasa diferenţele şi în faţa unei lipse totale de transparenţă din partea caselor de asigurări cu privire la perspectivele onorării obligaţiilor de plată. Cabinetele medicilor de familie au ajuns să funcţioneze având în faţă multiple incertitudini între care cea mai importantă este onorarea plăţilor viitoare în cursul lunii decembrie. Sumele restante şi datorate de către Casele de asigurări reprezintă venitul cabinetelor din care se achită salariile personalului (medici, asistente, îngrijitoare, contabilitate, personal de întreţinere, etc), impozitele datorate statului, plata utilităţilor, chirii, redevenţe, rate către bănci, consumabile, materiale de curăţenie etc”, susţin medicii de familie.

În condiţiile inexistenţei unei predictibilităţi financiare neapărat necesară pentru funcţionarea optimă a cabinetelor de medicină de familie, aceştia solicită Guvernului, Ministerului Finanţelor, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să remedieze urgent problema restanţelor la plăţile către furnizorii din asistenţa medicală primară aflaţi în relaţie contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

”În lipsa unor astfel de măsuri atragem atenţia că fiecare cabinet de medicină de familie va fi nevoit să solicite în instanţă plata creanţelor restante împreună cu dobânzi penalizatoare calculate conform prevederilor legale în vigoare”, avertizează medicii de familie.

Totodată, solicită ”un sistem informatic funcţional, fără sincope, blocaje zilnice, un sistem care să nu pericliteze munca profesioniştilor din sistem şi să nu îngrădească accesul asiguraţilor la servicii medicale”.

”Din cauza nefuncţionării sistemului informatic pus la dispoziţia furnizorilor de servicii medicale de către CNAS, asiguraţii nu îşi pot dovedi calitatea de asigurat şi nu pot beneficia de drepturile lor garantate prin lege”, explică SNMF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.