Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual atrage atenţia, marţi, că ordonanţa Guvernului privind măsurile fiscale este pentru ”bugetarii de rând”, în timp ce ”beneficiarii titlului de doctor” nu sunt afectaţi de prevederile acesteia. Sindicaliştii mai arată că în această ordonanţă nu se precizează nimic despre deficitul de personal. În plus, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a transmis că va face demersurile necesare pentru declanşarea unei greve.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii din Poliţie se referă, marţi, într-un comunicat de presă, la prevederile aşa-numitei Ordonanţe a austerităţii, care taie multe dintre cheltuielile prevăzute în bugetul public pentru 2023.

”Personalul bugetar care deţine titlul ştiinţific de doctor este protejat şi de data aceasta, astfel că sporul de 50% (din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată) se va acorda în continuare, lunar! Se operaţionalizează o altă instituţie bugetară - Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare, înfiinţată prin Lg. 133/2019 -, care va beneficia fără restricţii de bugetul prevăzut iniţial (o fi nevoie şi de asta, nu zicem nu, dar nu putea fi doar o direcţie în cadrul  ANSVSA, ca să nu se calce pe bătături cele două instituţii??”, au transmis sindicaliştii.

De asemenea, aceştia precizează că în ordonanţă nu se face referire la deficitul de personal, fiind nevoie de aproximativ 50.000 de noi angajaţi în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

”În Nota de fundamentare a acestei OUG - care face trimitere la sectoarele de activitate  Sănătate şi Educaţie, în sensul de a nu fi afectate din punct de vedere bugetar -, nu se spune nimic despre deficitul imens de personal, de circa 50.000 de oameni, din Sistemul de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională (între care şi vreo 15.000 de poliţişti), despre demisiile masive din ultimii ani, despre subfinanţarea logistică, despre normele de sănătate şi securitate în muncă aplicate mai mult pe hârtie, despre salarizarea precară a poliţiştilor, militarilor şi personalului contractual, despre restanţele de doi ani la salarii şi alte drepturi adiacente, prin neaplicarea Legii-cadru 153/2017, despre infracţionalitatea în creştere, care nu poate fi stopată fără fondurile bugetare necesare, despre războiul de la graniţa României - context în care rezerviştii militari pensionari, inclusiv din Poliţie, dorm cu Livretul şi Ordinul de mobilizare sub pernă - şi despre multe alte probleme ale acestui sistem”, a mai transmis sindicatul.

În consecinţă, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual arată că va continua demersul pentru declanşarea unei greve.

”În contextul acestei OUG, aşa cum am mai informat, deja, avem alte motive de a continua demersul juridic pentru obţinerea dreptului la grevă!”, se mai arată în comunicat

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.