Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) a anunţat că un comandant român, decedat în urmă cu două luni pe o navă, nu poate fi repatriat deoarece autorităţile chineze nu au lăsat navă să intre la operare şi au refuzat orice interacţiune cu aceasta. Trupul comandantului se află în camera frigorifică a navei. SLN îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să se implice şi să deblocheze această situaţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat al Sindicatului Liber al Navigatorilor, comandantul Sandu Dan a decedat pe nava Vantage Wave sub pavilion Liberia pe data de 19 Aprilie 2021, la patru zile după ce nava a părăsit un port de încărcare din India. 
 
`S-a simţit rău şi cel mai probabil a suferit un infarct miocardic fatal pe un fond de îmbolnăvire încă necunoscut. Armatorii navei au încercat fără succes sa trimită corpul neînsufleţit către ţară, dar fără succes deşi a tranzitat pentru acest lucru Singapore, Taiwan, Coreea de Sud, Malaysia, Vietnam, chiar şi Japonia. Nava a ajuns pe 7 mai 2021 la destinaţie în China dar autorităţile încă nu au lăsat nava să intre la operare nici până astăzi”, se arată în comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor.   
 
Sursa citată menţionează că au fost făcute toate demersurile posibile până în prezent, la  Ambasada României la Beijing, ITF România, compania şi agenţii navei din China, clubul de asigurare, Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada Chinei la Bucureşti, avocaţi şi consilieri ministeriali, politicieni.   
 
`Până acum lucrurile nu au putut fi rezolvate şi ce e şi mai rău, echipajul a început să raţionalizeze alimentele şi apa pentru că autorităţile chineze refuză orice interacţiune cu această navă. Trupul neînsufleţit al comandantului Sandu Dan se află în camera frigorifică a navei din 19 aprilie în pofida faptului că toate autorităţile, organismele, organizaţiile internaţionale şi naţionale au fost alertate până în acest moment.  China se pare că este într-o frică pandemică pentru ca noua tulpină indiană COVID-19 să nu se răspândească în acestă ţară”, a mai transmis SLN. 
 
Sindicatul Liber al Navigatorilor face un apel la preşedintele Klaus Iohannis pentru deblocarea acestei situaţii. 
 
`Sindicatul Liber al Navigatorilor face un apel la preşedintele României pentru a interveni pe căile oferite de acestă demnitate şi a găsi o modalitate de a debloca acest caz deosebit. Navigatorii sunt lucrători esenţiali în transportul internaţional, prin activitatea lor economia mondială este stabilă în acest context pandemic extraordinar şi merită respectul cuvenit pentru ca măcar rămăşitele pământeşti ale celor care iată, sunt răpuşi fiindcă îşi desfăşoară activitatea prin ţări şi locuri periculoase (vezi India) să poată fi returnate familiilor în orice condiţii.  Familia şi noi nu vrem decât ca Dumnezeu să îi poată odihni şi trupul în pace!”, a mai precizat sursa menţionată. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.