Sindicatele din industria de apărare iau în calcul o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema situaţiei din domeniu, invocând faptul că, deşi au fost făcute investiţii, contractele şi comenzile sunt reduse.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

,,Sindicatele din industria de apărare nu exclud o solicitare către preşedintele României de a avea o întâlnire prin care să-i reamintim cele patru puncte în discuţie când am avut ultima întâlnire la Preşedinţia României. Considerăm că o astfel de întâlnire ar fi utilă ţinând cont de implicarea preşedintelui în guvernarea actuală şi, zic eu, şi viitoare. Preşedintele este actorul principal, dar este şi personajul cel mai important pe zona CSAT care se ocupă de securitate şi apărare. Eu zic că presiunea aceasta a noastră este o presiune pentru ca industria de apărare să-şi revină încet - încet”,  a declarat pentru Jurnal de Dâmboviţa liderul de sindicat de la Uzina Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

El a argumentat că s-au dat în ultimii 4-5 ani bani mulţi pe investiţii.

”Este păcat să aruncăm bani în investiţii şi să nu venim în spate şi cu implicare pe contracte şi comenzi. Acesta este semnalul pe care noi îl tragem”, a precizat Bucuroiu.

Liderul sindical a reclamat în repetate rânduri lipsa contractelor destinate industriei de apărareşi faptul că achiziţiile militare semnate ”Guvern la Guvern”, ocolesc offsetul, nefăcând altceva decât să ”scoată din ecuaţie” industria de apărare românească.

Bucuroiu declara în luna ianuarie că sindicaliştii din industria de apărare vor negocieri cu Guvernul Orban pentru un nou acord, liderul Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, afirmând că, dacă actualul Executiv, ca şi precedentul, nu înţelege că niciun şurub de tehnică militară nu trebuie luat fără offset, fără compensare în produse româneşti, va fi afectată întreaga industrie românească, nu numai cea de apărare.

În urmă cu un an, o delegaţie formată din lideri a cinci federaţii sindicale din industria de apărare s-a întâlnit, la solicitarea acestora, la Palatul Cotroceni, cu un grup de consilieri prezidenţiali.

În cadrul discuţiilor, liderii sindicali au prezentat problemele cu care se confruntă industria, solicitând sprijinul preşedintelui României pentru acordarea statutului de industrie strategică de interes naţional industriei de apărare.

De asemenea, liderii de sindicat au solicitat ca, din programele de înzestrare derulate de Ministerul Apărării Naţionale, 30% să se realizeze de către industria românească de apărare.

În plus, reprezentanţii federaţiilor sindicale au solicitat sprijin pentru realizarea unui centru de cercetări al industriei de apărare, care să concentreze capacităţile de cercetare-dezvoltare, inclusiv prin accesare de fonduri europene.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.