Sindicatul Promedica şi Alianţa Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical reclamă tentative de intimidare a doctorilor să facă gărzi suplimentare, arătând că aceştia au dreptul să aleagă dacă le pot onora sau nu, ţinând cont de faptul că sunt ore din timpul lor personal şi că plata pentru acestea este la un nivel mult sub tariful normei de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedinţii celor două organizaţii sindicale, Eleodor Cârstoiu şi Bogdan Tănase, susţin că medicii sunt îngrijoraţi de tentativele de intimidare şi de modul în care sunt obligaţi să îşi exercite meseria.

Aceştia precizează că medicii îşi cunosc obligaţiile faţă de pacienţi şi, în general, se străduiesc să le respecte, „deşi condiţiile în care îşi fac meseria sunt vitrege”.

„Subliniem faptului că în niciun moment nu s-a pus problema nerespectării obligaţiilor de serviciu care conforme contractului de muncă, pe care medicii îl depăşesc deseori, chiar şi neluând în calcul gărzile suplimentare. Medicii au dreptul de a alege daca mai pot onora gărzile suplimentare sau nu, ţinând cont că acestea sunt ore în afara normei de muncă, ore care fac parte din timpul personal al medicului, gărzile suplimentare fiind încă plătite la un nivel tarifar orar mult sub tariful normei de muncă”, arată cele două organizaţii sindicale.

Preşedinţii celor două sindicate atrag atenţia că nu ar trebui să existe un raport de forţă şi  implicit intimidarea între angajator şi medic, în condiţiile în care responsabilitatea individuală a cadrelor medicale este extrem de mare.

Ministerul Sănătăţii anunţa, în 8 august, că Guvernul va aloca aproximativ 100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare efectuate de medici începând din octombrie. Decizia Guvernului a venit după ce mulţi medici au anunţat că nu semnează contractele pentru gărzile suplimentare.

Colegiul Medicilor a atras atenţia că activitatea spitalelor ar risca să fie blocată, ca urmare a nerezolvării problemei gărzilor.

Pentru gărzile suplimentare, medicul încheie un contract individual de muncă cu timp parţial. Gărzile vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.

Contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi, iar aşa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25 la sută pe timpul de noapte lucrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.