Membrii de sindicat din industria aluminiului anunţă o serie de proteste, săptămâna viitoare, în faţa sediului Guvernului. Angajaţii din metalurgia neferoasă solicită limitarea preţurilor aplicate la energie şi gaz, la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, arătând că industria aluminiului este grav afectată de tarifele ridicate la energie, fabrici din domeniu fiind nevoie să restrângă activitatea din această cauză.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Protestele de săptămâna viitoare sunt anunţate pentru zilele de luni, marţi şi miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, în Capitală.
 
Sindicatele care reprezintă interesele angajaţilor din fabricile de aluminiu – ALRO Slatina şi ALUM Tulcea – solicită din nou reglementarea pieţei de energie, limitarea preţurilor aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin un an, în condiţiile în care susţin că legea prevede posibilitatea prelungirii până la 3 ani a plafonării. 
 
„Instituirea unei diferenţe de tratament între clienţii non-casnici care nu au beneficiat de ajutor de stat, legiferat prin OUG 81/2019, respectiv cei care au beneficiat de prevederile acestui act normativ, în sensul că cei din urmă nu vor beneficia de plafonarea preţului energiei electrice, nu este bazată pe un criteriu obiectiv. Astfel, această diferenţiere este discriminatorie pentru că nu a fost vorba despre ajutor de stat, ci returnarea sumelor de bani pe care societăţile le-au achitat ca urmare a plăţilor efectuate pentru emisii de CO2, incluse în preţul energiei)”, susţin sindicaliştii într-un comunicat dat publicităţii joi.
 
Conform acestora, fabrica Alro au închis două hale de electroliză, şi începând cu data de 9 februarie se fac operaţiuni de oprire a unei a treia „fapt ce reprezintă închiderea a 60% din capacitatea de producţie, din cinci hale ramânând funcţionale doar două”.
 
În aceste condiţii, sindicalişti atrag atenţia că sute de angajaţi vor fi trimişi în şomaj tehnic şi mii de angajaţi ce depind direct sau indirect de Alro riscă să rămână fără locuri de muncă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.