Sindicaliştii din sistemul de educaţie au transmis, marţi, un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală în perioada grevei generale anunţată a fi declanşată din 22 mai, ei arătând că în unele unităţi didactice toţi dascălii au semnat pentru participarea la grevă şi există riscul ca elevii să rămână nesupravegheaţi. Liderii de sindicat au precizat că, în perioada grevei, nu vor fi puse absenţe. În timpul grevei de avertisment, care va fi declanşată miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, elevii vor fi supravegheaţi, însă în clase nu se vor desfăşura activităţi didactice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Greva generală care va fi declanşată în data de 22 mai înseamnă încetarea lucrului. Fac un apel către părinţi să înţeleagă şi recomandăm în acelaşi timp să ţină copiii acasă, pentru sunt foarte multe situaţii în care sută la sută au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari şi este mai înţelept să rămână copiii acasă, decât să vină la şcoală şi să nu aibă cine să stea cu ei. Dar acolo unde sunt colegi care au spus nu (grevei - n.r.) nu au decât să se ocupe de ei. Dar grevă înseamnă încetarea lucrului şi nu se pun absenţe, nu se predă, nu se evaluează”, a declarat liderul FSLI, Simion Hăncescu, marţi, în conferinţa de presă în care a fost anunţată declanşarea grevei generale. 
 
El a precizat că, potrivit legii, greva se face la locul de muncă, însă ”este bine ca elevii să stea acasă” pentru că profesorii pot sta în cancelarie pe perioada conflictului de muncă. Sindicaliştii au afirmat că acele cadre didactice care vor fi în grevă nu vor fi obligate să asigure supravegherea elevilor.
 
În ceea ce priveşte greva de avertisment anunţată a se desfăşura miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, sindicaliştii au dat asigurări că elevii vor fi supravegheaţi în clase, însă nu se vor desfăşura, în acest interval orar, activităţi didactice. 
 
”Nu se va desfăşura niciun proces instructiv-educativ, dar copiii vor fi supravegheaţi. Mâine nu îi trimite nimeni acasă. Este o grevă doar de două ore şi atunci în intervalul orar 11-13 îi vor supraveghea, astfel încât să nu fie niciun fel de problemă”, a precizat, la rândul său, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”, Marius Nistor.
 
Sindicaliştii au cerut părinţilor înţelegere, explicând că au apelat la această formă de protest ”ca ultimă soluţie” pentru a-i determina pe guvernanţi să nu mai amâne luarea unor decizii vitale pentru sistemul de învăţământ. Liderii de sindicat le-au transmis elevilor că acţiunea de protest nu este una care să îi sperie, că aceasta este îndreptăţită şi că are rolul de a le asigura lor, elevilor, un viitor mai bun în ţară prin asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru educaţie.
 
Ei au precizat că, dacă nu se vor da examenele naţionale la acest final de an, vina nu va fi a angajaţilor din sistem, ci a guvernanţilor.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.