Sindicatul Omnia din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) cere demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Albă, în urma tentativei de viol asupra unei angajate a închisorii, precum şi măsuri de protecţie pentru personalul din unităţile de detenţie, susţinând că protecţia angajaţilor ”este o glumă sinistră”. Totodată, sindicaliştii amintesc şi că ”au fost reclamate numeroase abateri ale conducerii” închisorii din Constanţa, cazul cel mai recent fiind al unui ”deţinut favorizat care părăsea când voia punctul de lucru fără să se ştie ce face”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sindicaliştii susţin, printr-un comunicat publicat vineri, că incidentul de la Penitenciarul Poarta Albă, unde o angajată a fost sechestrată în baie de către doi deţinuţi care intenţionau să o agreseze sexual, a fost posibil deoarece managementul tolerează abuzurile, personalul din închisori nu este suficient şi nici mijloace pentru protecţia angajaţilor nu există.

”Personalul din penitenciare este expus unor riscuri profesionale şi personale greu de imaginat de către cineva care nu lucrează în fiecare zi cu tâlhari, criminali, violatori şi alte categorii de infractori; în cea mai mare parte recidivişti. Agresiunile asupra personalului se întâmplă la locul de muncă şi se întâmplă în comunitate, atunci când aceştia se întâlnesc cu foşti deţinuţi. Angajaţii sunt atacaţi chiar şi în propria casă, iar nu puţine cazuri sunt cele în care bunuri le sunt distruse şi sunt agresaţi în public”, se arată în comunicatul sindicatului Omnia din ANP.

Sindicaliştii spun că la Poarta Albă au fost sesizate, de-a lungul timpului, numeroase nereguli.

”Deşi de-a lungul timpului au fost reclamate numeroase abateri ale conducerii Penitenciarului Poarta Albă, foarte multe în legătură cu modul în care coordonează siguranţa misiunilor în interiorul şi exteriorul penitenciarelor, acestea au fost ignorate. Cazul cel mai recent ignorat este cel al unui deţinut favorizat care părăsea când voia punctul de lucru fără să se ştie ce face. Putea să facă orice, aşa cum s-a dovedit că au încercat cei doi sus-amintiţi”, se mai arată în comunicat.

Potrivit sindicaliştilor, la Penitenciarul Poarta Albă mai sunt necesari 280 de angajaţi, însă, situaţia este similară şi în celelalte unităţi de detenţie.

”Aproximativ 280 de posturi mai sunt necesare, conform estimărilor ANP, pentru a putea fi asigurate în condiţii optime misiunile la Penitenciarul Poarta Albă. Altfel grozăvii ca cea de ieri se pot întâmpla oriunde şi oricând din lipsa personalului care să asigure toate activităţile în condiţii de siguranţă pentru personal şi pentru persoanele deţinute. Şi acest aspect ar fi trebuit să fie o prioritate pentru conducerile Ministerului Justiţiei, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Penitenciarului Poarta Albă”.

Sindicaliştii cer demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Albă, precum şi măsuri urgente pentru protecţia personalului.

”Cadrul normativ privind protecţia personalului din penitenciare este o glumă sinistră. Iar mijloacele tehnice şi procedurile prin care aceasta se realizează la locul de muncă sunt, atunci când există măcar cu numele, depăşte şi nefuncţionale. Lipsesc mijloace de protecţie individuală, de alarmare sau de intervenţie. Chiar şi banalele sisteme de alarmare individuală se dovedesc imposibil de achiziţionat, ANP returnând bani la buget. Cerem măsuri urgente de protecţie a personalului. Cerem îmbunătăţirea condiţiilor de lucru. Cerem eliminarea deficitului de personal. Cerem demiterea conducerii Penitenciarului Poarta Alba”, scriu sindicaliştii.

Totodată, în comunicat se face referire şi la ceilalţi şefi de penitenciare.

”Ceilalţi şefi vor face ce le dictează onoarea. Dacă au, doamnă ministru!”, conchid sindicaliştii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.