Sindicaliştii Confederaţiei “Cartel Alfa” susţin că prezentarea Legii salarizării unitare în Parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD este o sfidare din partea miniştrilor Muncii şi Dialogului Social la adresa partenerilor sociali şi cer premierului demiterea acestora, pentru incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului, precum şi deblocarea transmiterii acestuia la sindicate, care nu l-au văzut nici după trei luni de la iniţiere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa” arată marţi, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Sorin Grindeanu, că după aproape trei luni de la iniţiere, sindicaliştii nu au primit niciun draft al proiectului Legii salarizării unitare, iar consultările s-au făcut numai în câteva sectoare şi doar pe grila acestora, aceste “consultări fiind, în cel mai bun scenariu, o caricatură”.

Sindicaliştii spun că deşi premierul a fost de acord, inclusiv în Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social din 29 martie, că pentru a fi aplicate pe termen lung şi pentru a avea o predictibilitate în timp, proiectele de lege trebuie atent analizate, discutate şi agreate cu toate părţile implicate, în practică, membrii guvernului acţionează de aceeaşi manieră ca şi Guvernul Boc, "care a impus legi cu efecte care s-au dovedit dezastruoase, în baza unei proceduri care a exclus dialogul cu partnerii sociali".

“Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni şi pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv şi disparat, apoi confiscate. O lege organică atât de importantă şi de aşteptată de marea majoritate a bugetarilor necesită o amplă dezbatere cu federaţiile din toate domeniile de activitate. Or, până la această dată, nu am primit un draft al proiectului legii si nici nu au fost parcurse toate domeniile bugetare, spre exemplu, domeniul administraţie publică centrală şi locală, radioul şi televiziunea publică fiind excluse de la consultări”, a arătat preşedintele “Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în scrisoarea deschisă.

Sindicaliştii susţin că prezentarea proiectului Legii salarizării unitare în Parlament ca iniţiativă legislativă a unor parlamentari PSD dezvăluie scopul avut de reprezentanţii guvernului de la bun început, şi anume eludarea dialogului social şi a unei dezbateri publice serioase şi aplicate.

"Se doreşte transformarea unei iniţiative guvernamentale, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent - punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic şi Social -, într-o iniţiativă parlamentară. Procedura parlamentară pentru adoptarea legii este corectă, însă construcţia legii trebuie realizată acolo unde se află expertiza. Proiectul Legii salarizării unitare este un proiect de lege de fond tehnică. Expertiza, ca şi accesul la bazele de date se află preponderent la guvern şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale si a Ministerului Finanţelor Publice. Aici sunt datele necesare pentru elaborarea unei legi corecte şi echitabile pentru întreg sistemul, şi nu la Parlament, unde se pot face cel mult corecţii punctuale”, a arătat liderul “Cartel Alfa”.

În opinia sindicaliştilor, din această decizie de a prezenta proiectul Legii salarizării ca iniţiativă parlamentară mai rezultă şi că nu se doreşte realizarea unei legi care să elimine discrepanţele din sistem, ci conservarea anumitor privilegii.

“În acelaşi timp, în locul unor politici publice integrate, care să urmărească restabilirea echilibrelor nu doar în sectorul public, cât şi în cel privat, prin deblocarea negocierilor colective, sectorul privat a fost abandonat de miniştrii actuali. Astfel, pe lângă dezechilibrele economice, sociale, bugetare majore, se creează şi o opoziţie nefirească şi animozitate între sectorul privat şi cel public, ceea ce este complet anormal şi contraproductiv”, a mai arătat liderul sindical.

Sindicaliştii îi cer premierului deblocarea transmiterii proiectului Legii salarizării unitare şi continuarea dialogului social la nivel de ministere şi în special la nivelul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale

De asemenea, Confederaţia “Cartel Alfa” îi solicită primului-ministru demiterea de urgenţă a ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, şi a Ministrului Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, “pentru modul defectuos şi incompentenţa cu care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare şi consultarea cu partenerii sociali”. 

Premierul Sorin Grindeanu anunţa, luni, că Legea salarizării unitare va fi o iniţiativă a tuturor deputaţilor şi senatorilor care fac parte din coaliţia de guvernare şi că proiectul va ajunge în Parlament ”probabil în această săptămână”.

Ulterior, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că proiectul Legii salarizării unice va fi semnat, în calitate de iniaţiatori, de către parlamentarii social-democraţi în cursul zilei de joi, la Sinaia, la ceremonie fiind invitat şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

”Astăzi, proiectul de lege unică a salarizării este gata. Joi sau poate chiar de mâine, doamna ministru (ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu - n.r.) ar putea merge la Parlament să strângă semnăturile pentru cei care vor să fie coiniţiatori la această lege”, a spus Dragnea, la Antena 3.

Săptămâna trecută, după discuţiile din Consiliul Naţional Tripartit, liderul "Cartel Alfa", declara că premierul Sorin Grindeanu a garantat că se va întârzia înaintarea către Parlament a proiectului Legii salarizării unitare, pentru a exista timp suficient ”de discuţie, dezbatere şi sincronizare a disfuncţionalităţilor pe care fiecare sector în parte le-a semnalat până acum”.

Bogdan Hossu spunea atunci că el nu a văzut proiectul şi nu ştie pe nimeni care să fi spus că a văzut proiectul Legii salarizării în ansamblul său, respective corpul legii, anexele de salarizare pe fiecare an de promovare şi anexele legate de sporuri, “care rămân într-o anumită nebulozitate".

Liderul sindical spunea că din discuţii a rezultat că Guvernul vrea ca Parlamentul să poată să scoată această lege la 1 iulie, ceea ce înseamnă că termenul maxim pentru dezbatere şi adoptare ar fi sfârşitul lunii mai.

Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, spunea atunci că întâlnirea din Consiliul Naţional Tripartit “a fost mai mult un schimb de opinii şi nimic concret”.

“Documentul este în lucru în interiorul Ministerului Muncii, iar astăzi nu am discutat, cel puţin pe acest subiect, despre nimic altceva, adică cine ia, cât ia, unde creşte, unde scade, deci absolut nimic pe acest subiect”, a spus Dumitru Costin. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.