Angajaţii CFR vor o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă, iar miercuri au declanşat o grevă spontană, blocând gări pentru că nu mai au încredere în promisiunile conducerii companiei feroviare, au declarat, pentru News.ro, sindicalişti din transportul feroviar, care au precizat că mecanicii de locomotivă ar putea opri şi ei lucrul joi. Sindicaliştii spun că Gara de Nord nu este blocată, dar activitatea ar fi oprită complet în alte gări, printre care Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău şi Braşov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Unii dintre angajaţii CFR au declanşat un protest spontan, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă. Potrivit oficialilor CFR, mersul trenurilor este afectat, în şapte regionale, în gări fiind oprite aproximativ 150 de trenuri.

Anunţul de marţi al CFR SA, potrivit căruia bugetul prevede, pentru 2017, o creştere cu 22,5% a fondului de salarii, nu a fost suficient pentru angajaţi, în condiţiile în care aceştia nu mai au încredere în conducerea companiei, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial (FNFMC), Grigore Mare.

”Este vorba de lipsa încrederii. Angajaţii nu mai au încredere în conducerea companiei, sunt foarte nemulţumiţi şi cer o creştere salarială de 25% şi condiţii mai bune de muncă”, a spus liderul sindical.

Liderul sindical a mai spus că principala problemă o reprezintă lipsa unei grile de salarizare eficiente, care să asigure o departajare clară între funcţii, astfel că s-a ajuns în situaţia în care jumătate dintre angajaţii CFR SA să fie plătiţi cu salariul minim pe economie.

Şi mecanicii de locomotivă ar putea declanşa o grevă spontană joi, în condiţiile în care contractul lor colectiv de muncă expiră la miezul nopţii, iar angajaţii companiei de transport pe calea ferată CFR Călători sunt şi ei nemulţumiţi de actuala situaţie, a declarat, pentru News.ro, liderul Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari (FSTFR), Rodrigo Maxim.

”Mâine ar putea urma mecanicii de locomotivă. Angajaţii CFR Călători au şi ei cerinţe similare cu cele ale angajaţilor CFR SA, respectiv creşterea salariilor cu 25%, condiţii mai bune de muncă şi investiţii în infrastructura feroviară şi în achiziţia de garnituri noi de tren. Depourile au ajuns adevărate cimitire de locomotive”, a spus Rodrigo Maxim.

Liderul sindical a avertizat asupra faptului că mulţi angajaţi ai CFR Călători, care au responsabilităţi sporite, precum conductorii şi şefii de tren, sunt plătiţi cu salariul minim pe economie.

Aproape 150 de trenuri sunt afectate, la această oră, ca urmare a protestului declanşat de o parte din angajaţii companiei CFR SA.

Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, spune că, potrivit unei situaţii provizorii, în urma protestului declanşat de o parte din angajaţii companiei, sunt afectate 145 de trenuri, care sunt oprite pe traseu, în diferite staţii. Astfel, sunt afectate patru trenuri de pe raza regionalei Bucureşti, trei din regionala Craiova, 20 din regionala Timişoara, 22 de pe raza regionalei Galaţi, 40 din regionala Braşov, 20 de pe raza regionalei Iaşi şi 36 din regionala Cluj.

O parte din angajaţii CFR au declanşat un protest spontan, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi de negocierile privind noul contract colectiv de muncă.

Compania CFR SA a anunţat că acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, în cadrul cărora conducerea a comunicat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

CFR a menţionat că administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea contractului colectiv de muncă pentru perioada 2017/2018, ”pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei” după expirarea pe 21 martie a vechiului contract colectiv de muncă. 

”Până în prezent, conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale reprezentative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern”, potrivit reprezentanţilor companiei CFR.

Aceştia precizează că menţin deschis ”dialogul social şi negocierile transparente” cu sindicaliştii pe marginea definitivării contractului colectiv de muncă pe perioada 2017-2018, miercuri fiind programată o nouă rundă de negocieri începând cu ora 15.00.

Compania le atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest "încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.