Autorităţile judeţene continuă refacerea traseelor de drumeţie pedestră, prin Programul „Anii Drumeţiei” finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu şi derulat de Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. După finalizarea tuturor traseelor omologate din Masivul Cindrel, lucrările au fost mutate în Munţii Făgăraş. Până în clipa de faţă au fost refăcute toate traseele de drumeţie din Masivul Cindrel (21 de trasee, un total de 213 km), iar în paralel s-a intervenit şi pe segmente de trasee din Munţii Făgăraş, aproximativ 60 de km. În prezent se continuă lucrările de amenajare a traseelor din Masivul Făgăraş (23 de trasee), aproximativ 200 de km.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 Altitudinile ridicate din acest masiv, dificultatea tehnică a potecilor, cât şi greutatea materialelor transportate au impus noi operaţiuni echipei tehnice a Programului, şi anume, transportarea materialelor cu greutate crescută - stâlpi metalici pentru săgeţi direcţionale şi materiale pentru fixarea acestora - cu ajutorul unui elicopter, arată o informare de pe site-ul aniidrumetiei.ro.

Astfel de intervenţii sunt aproape imposibil de realizat doar cu resurse umane, iar operaţiunea de duminică reprezintă o premieră pentru Sibiu: s-au efectuat nou transporturi cu elicopterul, cu pornire din două puncte: Cabana Supporter de pe Valea Avrigului şi Căldarea Mieilor – Transfăgărăşan.

Aterizările au fost efectuate în şapte puncte: Portiţa Avrigului, Şaua Scării, Şaua Cleopatra, Şaua Lăiţel, Şaua Caprei, Cabana Podragu şi Vârful Mircii – toate fiind situate la altitudini de peste 2000 m. 

Greutatea totală a materialelor transportate a fost de aproximativ şase tone, fiind vorba de 165 de stâlpi metalici şi materialele necesare pentru fixarea acestora, imposibil de transportat pe altă cale. 

„Rolul pe care ni l-am asumat în acest proiect de suflet, dedicat oamenilor ce iubesc natura şi turismul sustenabil, ne determină să facem paşi rapizi şi fermi pentru a creşte siguranţa turiştilor veniţi în Munţii Făgăraş. Îi asigur pe toţi cei ce ne vor fi oaspeţi pe traseele cuprinse în Programul „Anii Drumeţiei”, că vor avea parte de tot suportul nostru pentru ca orele sau zilele petrecute aici să se transforme în experienţe de neuitat!”, a declarat preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Conform sursei citate, dificultatea traseelor din această zonă, caracterul tehnic al potecilor, cât şi altitudinea sunt câteva dintre caracteristicile pe care iubitorii drumeţiilor pe munte le apreciază în Munţii Făgăraş. Provocarea este de a interveni pe aceste trasee, de a instala stâlpii din metal şi săgeţile direcţionale, astfel ca traseele să fie sigure de parcurs, iar turiştii să se poată orienta fără probleme.

„Intervenţiile în Munţii Făgăraş ne-au impus noi măsuri de lucru, pentru a duce la capăt ceea ce ne-am propus încă de la început prin Programul „Anii Drumeţiei”, şi anume refacerea traseelor de drumeţie din judeţ, din Masivele Cindrel şi Făgăraş. Pentru a continua lucrările de amenajare în Munţii Făgăraş a fost nevoie, pe lângă profesionalismul şi capacităţile membrilor echipei, de un elicopter pentru transportul stâlpilor şi al materialelor de fixare. Operaţiunea s-a desfăşurat cu implicarea echipei tehnice a Programului „Anii Drumeţiei”, a Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu şi al Asociaţiei În Slujba Muntelui”, a afirmat Sergiu Olteanu, coordonatorul Programului „Anii Drumeţiei”.

Programul „Anii Drumeţiei” este un program iniţiat de Consiliul Judeţean Sibiu, în colaborare cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăţi infrastructura de drumeţie din judeţ şi de a promova activităţile specifice ecoturismului.
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.