O parte dintre minerii din schimbul al treilea de la Mina Lupeni s-au alăturat, miercuri seară, protestului colegilor lor, refuzând să coboare în subteran, în timp ce conducerea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) spune că ortacii au dreptate să fie nemulţumiţi, dar că liderii de sindicat ai acestora ”se folosesc de necazul lor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Directorul general adjunct al Complexului Energetic Hunedoara, Petre Nica, a declarat, miercuri seară, pentru News.ro că la minele Lonea, Livezeni şi Vulcan activitatea se desfăşoară normal, proteste fiind doar la Lupeni.

”La Lonea, Livezeni şi Vulcan activitatea se desfăşoară normal. La Lupeni am vorbit cu minerii din schimbul unu şi doi. Aceştia i-au oprit şi pe cei de la schimbul trei să intre în subteran. O parte dintre protestatari au plecat acasă pentru că este foarte frig, minus cinci grade sunt afară. La Lonea activitatea de producţie a fost oprită din 23 decembrie pentru că nu am avut materiale. Acum am reuşit să ducem materialele de strictă necesitate pentru a nu ajunge în situaţia de a opri termocentralele”, a spus Nica.

Reprezentantul Complexului Energetic Hunedoara a mai afirmat că minerii au dreptate să protesteze pentru că situaţia lor este ”critică”.

”Oamenii au dreptate să fie revoltaţi pentru că situaţia e critică, oamenii lucrează cu echipament de protecţie vechi, nu au materiale, nu îşi primesc drepturile şi în condiţiile astea sunt motivaţi să fie supăraţi şi revoltaţi pentru că nu ştiu care e viitorul minei”, a precizat directorul general adjunct al CEH.

Petre Nica a mai declarat că liderii de sindicat se folosesc de necazul minerilor, trei dintre aceştia intrând în greva foamei pentru a-şi proteja funcţiile de delegaţi sindicali pentru care sunt remuneraţi.

”Sunt trei lideri în greva foamei la sediul CEH. Ei au făcut o obişnuinţă în a protesta când şi unde doresc şi să îngreuneze acivitatea unei instituţii. În CEH sunt birouri, săli de şedinte unde vin furnizori. Nu poţi tu să sechestrezi un spaţiu pentru un demers din acesta”, a precizat Nica.

Petre Nica a adăugat că liderii de sindicat deţin şi funcţii de delegaţi sindicali pentru care sunt remuneraţi şi că aceştia ”se folosesc de necazul minerilor” pentru a-şi salva funcţiile.

Trei lideri de sindicat din Valea Jiului au intrat, miercuri după-amiază, în greva foamei şi cer demisia conducerii Complexului Energetic Hunedoara (CEH), nemulţumiţi de decizia ca unii dintre angajaţii companiei să intre în ”incapacitate temporară de activitate”, iar alţii nu.

”Suntem trei colegi, lideri de la Sindicatul Muntele, care de la ora 15.00 am intrat în greva foamei. Motivul este conducerea CEH care a luat decizia ca unii angajaţi să stea în incapacitate temporară de activitate şi unii nu. CEH a trecut la intimidare şi la ameninţarea liderilor de sindicat. Petre Nica ne-a ameinţat. A trimis Poliţia pe noi unde facem greva foamei să ne scoată afară şi ne-a ameninţat că ne dă în judecată. Acum ameninţă şi minerii, le spune că nu vor să dea cărbune, să fie daţi afară de la locurile de muncă”, a declarat, miercuri, pentru News.ro Vasile Păduraru, liderul Sindicatului Muntele de la Mina Lonea.

Zeci de mineri din schimbul întâi şi al doilea de la Mina Lupeni din Valea Jiulu au refuzat, miercuri dimineaţă, să intre în subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii conducerii Complexului Energetic Hunedoara au decis întreruperea temporară a activităţii personalului auxiliar.

Conform deciziei conducerii CEH, personalul TESA şi cel auxiliar va lucra doar patru zile pe săptămână şi va fi plătit cu 75 la sută din salariu pentru a se face o economie de 1,6 milioane de lei la fondul de salarii, bani necesari achiziţionării de materiale pentru activitatea de extracţie a cărbunelui.

Şi la Termocentrala Mintia, sindicaliştii ameninţă cu greva foamei cerând CEH să renunţe la decizia de a reduce programul de lucru a unei părţi din personal.

Şi marţi, aproximativ 60 de salariaţi ai Complexului Energetic Hunedoara au protestat în curtea companiei, nemulţumiţi că vor munci cu cinci zile mai puţin în fiecare lună până la luarea unei decizii privind insolvenţa CEH şi astfel vor primi salarii mai mici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.