Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege iniţiat de către USR prin care copiii orfani nu vor mai fi obligaţi să se mute la 18 ani din centrele rezidenţiale ca să primească sprijin pentru o locuinţă. Propunerea legislativă a deputatei USR Oana Ţoiu urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform legii, orfanii au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie, la o sumă de bani care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului minim brut.

Legea adoptată de Senat permite ca sprijinul să nu se acorde exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani, ci oricând, la alegerea tinerilor, între 18 şi 26 de ani. De exemplu, pot continua în sistemul rezidenţial până la 19 ani şi, la promovarea bacalaureatului sau admiterea la facultate sau identificarea unui loc de muncă, pot opta pentru viaţa autonomă şi sprijinul financiar de schimbare a locuinţei şi cel lunar, arată comunicatul de presă al USR.

„Legea trecută astăzi de Senat le va permite tinerilor din sistemul de protecţie să opteze pentru sprijinul financiar de mutare din centrul rezidenţial, de 9.000 de lei o dată şi de 2.500 de lei lunar până la împlinirea vârstei de 26 de ani, oricând sunt ei pregătiţi să facă această mutare, nu doar exclusiv la împlinirea vârstei de 18 ani ca până acum. Sunt copii care în mijlocul anului, în perioada în care învăţau pentru bacalaureat sau admitere, au fost puşi să aleagă între a se muta din casa în care au crescut sau a pierde acest sprijin de tot. Tinerii au nevoie de dreptul de a alege, de opţiuni şi de sprijin, nu să fie forţaţi să îşi schimbe mediul în mijlocul unor provocări esenţiale pentru viitorul lor”, a declarat Oana Ţoiu, potrivit sursei citate.

Sprijinul va fi indexat anual cu rata inflaţiei, în urma unei modificări aduse în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, care obligă Guvernul să indexeze anual Indicatorul Social de Referinţă. Plata lunară rămâne în continuare legată de continuarea studiilor sau a angajării.

La sfârşitul lunii iunie 2022, erau 44.444 de copii în sistemul de protecţie specială, din care 12.601 copii (28,36%) beneficiau de servicii de tip rezidenţial, din care 9.999 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice, 2.602 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial private, mai indică sursa menţionată.

Proiectul modifică Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi a fost semnat de parlamentari din Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, într-un semnal comun rar de a pune deoparte diferenţele între partide în interesul copiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.