Persoanele care au efectuat stagiul militar în Direcţia Serviciului Muncii, în perioada 1950-1961, vor avea o indemnizaţie de 5 lei pe fiecare an de stagiu militar, plenul Senatului votând o propunere legislativă care a mărit această indemnizaţie care nu mai fusese indexată din anul 2008 şi care rămăsese la valoarea de 2,53 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961. 
 
Potrivit propunerii legislative iniţiate de către deputatul PSD Marian Neacşu, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a serviciului Muncii, în perioada 1950-1961, au dreptul la o indemnizaţie lunară, neimpozabilă, de 5 lei, pentru fiecare lună de stagiu militar în cadrul Direcţiei Generale a serviciului Muncii. 
 
Deputatul PSD precizează că, de la intrarea în vigoare a legii 309/2002, indemnizaţiile lunare acordate în temeiul acestui act normativ au fost indexate, anual, ultima indexare fiind făcută în 2008, când indemnizaţia pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat în cadrul DGSM a ajuns la 2,53 lei. 
 
Începând cu anul 2010, criza economică nu a mai permis indexarea prestaţiilor sociale necontributive. 
 
Propunerea legislativă a primit avize favorabile din partea Comisiei pentru drepturile omului, dar şi din partea Consiliului Legislativ. 
 
Comisia de muncă din Senat a elaborat un raport de admitere la proiectul de lege, precizând că ultima indexare a acestei indemnizaţii s-a făcut în anul 2008. 
 
Iniţiatorul precizează că de această prevedere vor beneficia aproximativ 135.460 de persoane, indemnizaţia lunară fiind de aproximativ 44 de lei. 

Sumele aferente sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, iar plata se va realiza de către casa teritorială de pensii competentă. 

Propunerea legislativă va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.