Autorităţile au discutat, vineri, despre situaţia hidrometeorologică, în contextul avertizărilor emise de specialişti, dar şi despre capacitatea sistemelor antigrindină de a diminua pagubele în agricultură. În ultima perioadă au fost lansate 76 de rachete antigrindină, însă nu toată ţara poate fi protejată prin aceste sisteme. ANM a emis, doar până la ora 16.00, 12 avertizări cod roşu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Tánczos Barna a convocat, vineri, o şedinţă de lucru online la care au fost invitaţi ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros, directorul general al Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Gheorghe Căunei, precum şi specialiştii din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Administraţiei Naţionale ”Apele Române”, ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.

Otrivit unui comunicat ransmis de Ministerul Medului, s-a discutat despre prognozele hidrometeorologice pentru perioada următoare şi s-a încrcat identificarea soluţiilor necesare a fi aplicate pentru a diminua sau evita pagubele produse asupra culturilor agricole de fenomenele meteorologice prognozate pentru următoarele zile.

”Am convocat această întâlnire pentru a analiza situaţia din punct de vedere al colaborării dintre Administraţia Naţională de Meteorologie şi Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, astfel încât să venim în sprijinul fermierilor care sunt afectaţi de această perioada critică, în care sunt fenomene meteorologice severe care aduc pagube importante culturilor agricole. Vrem să venim în ajutorul agricultorilor prin avertizările pe care le emitem, inclusiv cele de tip nowcasting, astfel încât să ştie la ce să se aştepte, iar pe baza avertizărilor de la ANM sistemele antigrindină să poată fi pregătite şi să intervină acolo unde sunt puncte de lansare”, a subliniat ministrul Mediului, solicitând, totodată, o monitorizare continuă a fenomenelor severe şi emitere rapidă de avertizări hidro şi meteo atunci când situaţia o cere.

De asemenea, ministrul Tánczos Barna a menţionat că vor fi informaţi şi factorii responsabili din cadrul Ministerului Economiei pentru a se asigura măsurile necesare la minele şi iazurile de decantare aflate în administrarea acestei instituţii, astfel încât să nu existe probleme în aceasta perioadă în care se aşteaptă cantităţi importante de precipitaţii.

”Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita-Adrian Oros a menţionat că au fost utilizate, în ultima perioadă, 76 de rachete antigrindină, însă, din nefericire, nu toată suprafaţa agricolă a ţării poate fi protejată de aceste sisteme. Extinderea sistemului va fi realizată prin fonduri de la bugetul de stat”, se mai arată în comunicat.

Directorul general al Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, Gheorghe Căunei, a subliniat faptul că există în stoc cantitatea de rachete necesare.

”Avem soluţii iar acolo unde acţionam avem succes, sunt activităţi care se vad, avem mijloace tehnice de ultimă generaţie şi softuri performante, imagini tridimensionale”, a declarat Gheorghe Căunei.

Ministerul Mediului a precizat că, până vineri, la ora 16.00, ANM a emis 12 avertizări cod roşu.

Meteorologii au emis o avertizare Cod galben de furtuni, valabilă în toată ţara, până sâmbătă seara, iar în 39 de judeţe şi în municipiul Bucureşti va fi Cod portocaliu de vijelii puternice, grindină şi cantităţi de apă însemnate.

De asemenea, tot astăzi, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o Avertizare Hidrologică, Cod Galben si Cod Portocaliu pentru bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Olt, Ialomiţa, Călmăţui, Siret.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.