Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a convocat, miercuri dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul ministerului, ca urmare a avertizărilor meteorologice şi hidrologice. ”Ne aflăm într-o situaţie grea din punct de vedere meteorologic şi vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii. Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă aproape toată ţara şi ne aşteptăm la fenomene deosebite, în special vijelii, aşa cum s-a întâmplat în Oradea, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei”, a afirmat ministrul Mircea Fechet.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şedinţa extraordinară a CMSU a fost organizată ca urmare a avertizărilor meteorologice de Cod galben, Cod portocaliu şi Cod roşu transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), dar şi a avertizărilor hidrologice realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

”Am decis convocarea acestui Comitet ministerial pentru situaţii de urgenţă, întrucât ne aflăm într-o situaţie grea din punct de vedere meteorologic şi vreau să ne asigurăm că luăm cele mai bune decizii. Fenomenele de instabilitate sub cod portocaliu acoperă aproape toată ţara şi ne aşteptăm la fenomene deosebite, în special vijelii, aşa cum s-a întâmplat în Oradea, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei. În Transilvania şi cea mai mare parte a Moldovei vor fi precipitaţii de 50/60 l pe metru patrat. Pentru restul ţării, a fost emis cod galben care vizează fenomene de instabilitate cu viteze ale vântului de 55-70 km/oră şi izolat cu peste 80 km/oră, iar în aria judeţelor vizate de cod portocaliu, viteze ale vântului de 70-90-100 km/oră. Mâine, în sudul si sud-estul ţării vor fi de asemenea fenomene de instabilitate la cote mai reduse, viteze de 50-60 km/oră, vijelii şi cantităţi de apă de 20-25 l pe metru pătrat. Astăzi, sunt importante şi alertele pentru valul de căldură, rămâne în vigoare avertizarea de cod roşu, portocaliu şi galben pentru partea de sud, sud-est a ţării. Ieri am atins 42 grade la Zimnicea şi 41 de grade la multe staţii din sud, inclusiv în Capitală. Pentru judeţul Sibiu a fost deja emis un cod roşu de instabilitate, de tip nowcasting. Totodată, recomandăm populaţiei să respecte indicaţiile autorităţilor şi să evite activităţile în zona cursurilor de apă aflate în arealul avertizării hidrologice”, a subliniat ministrul Mediului.

Aproape toată ţara se află, miercuri, sub avertizări Cod galben şi Cod portocaliu de vijelii, cu ploi torenţiale, grindină, vânt puternic şi descărcări electrice. Avertizările de caniculă rămân însă în vigoare, în judeţele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, vestul judeţului Constanţa şi în municipiul Bucureşti fiind Cod roşu de temperaturi extreme, de până la 40-41 de grade. Alte opt judeţe sunt sub Cod portocaliu de caniculă.

Hidrologii au emis o avertizare Cod portocaliu vizând producerea de viituri rapide pe râuri din judeţele Braşov, Harghita, Sibiu, Vâlcea şi Argeş, până joi dimineaţă. Râuri din alte 34 de judeţe se află sub Cod galben.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.