Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan este de părere că în timpul orelor de sport este necesară purtarea măştii de protecţie de către elevi, pentru a împiedica răspândirea SARS-COV-2 dar şi pentru a nu compromite întregul efort din restul şcolii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
"Avem statistici internaţionale în care se arată mai multe variante adoptate de ţări. Sunt ţări care nu au mai făcut deloc ore de educaţie fizică, ceea ce nu ne dorim. Sunt alte ţări care au făcut cu mască, sunt alte ţări care au făcut fără mască. Dar este interesant de văzut la ţările care au făcut fără mască orele de sport, e o creştere suplimentară a numărului de cazuri. Nu spun că de la orele de educaţie fizică, dar poate fi şi acesta un argument”, a declarat Andreea Moldovan, la Digi 24, duminică seara.
 
Andreea Moldovan a explicat că, dacă un elev este depistat bolnav, toţi cei care au stat în preajma acestuia, fără mască, sunt consideraţi contacţi direcţi.
 
"Păstrăm masca în clasă, pe coridoare, în toate spaţiile interioare, ceea ce înseamnă că elevii, teoretic, dacă poartă corect masca, sunt protejaţi. În schimb, mergem la orele de sport, o dăm jos. Dacă la ora de sport se identifică un copil bolnav sau ulterior, toţi colegii lui care au stat în preajma lui fără mască sunt automat bcontacţi direcţi şi merg pe partea de izolare. Este efectiv păcat ca, pentru o oră de educaţie fizică pe care o pot face într-un mod protejat, să compromită tot efortul din restul şcolii”, a susţinut Andreea Moldovan.
 
Secretarul de stat a vorbit şi de un alt studiu, care arată că, în timpul orelor de sport, elevii sunt mai expuşi în faţa virusului, dacă nu au masca de protecţie.
 
"Este un alt studiu, dacă vorbim în studii, în timpul orelor de educaţie fizică elevii fac efort, elevii expiră prelungit ceea ce face ca şi cantitatea de virus să fie mai bogată în mediul exterior decât în mod obişnuit. Este un alt studiu care ne spune că atunci când se merge în şir indian, la orele de educaţie fizică, răspândirea virusului este pe o distanţă mai mare decât cea pe care o ştiam noi, de 1-2 metri”, a explicat Moldovan.
 
Andreea Moldovan a mai argumentat, în favoarea purtării măştii la orele de sport, prezenţa tulpinii din Marea Britanie care este mult mai contagioasă.
 
"Ultimul argument pe care îl aduc în acest sens este prezenţa tulpinii din Marea Britanie care, spre deosebire de tulpina iniţială, are o rată de transmisibilitate şi o contagiozitate mai mare la copii, ceea ce înseamnă că ei sunt mai vulnerabili să răspândească infecţia cu această tulpină”, a declarat Andreea Moldovan.
 
Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a precizat că susţine ferm purtarea măştii în timpul activităţilor sportive care se desfăşoară în interior. Activităţile sportive în aer liber se pot desfăşura fără purtarea măştii, cu respectarea distanţei fizice recomandate între elevi.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.