Trasabilitatea digitală în achiziţiile publice este singura soluţie pentru o cheltuire a fondurilor mai eficientă şi mai aproape de nevoile pacienţilor, afirmă secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Alexandru Rogobete, participant la un curs al Departamentului american al Justiţiei referitor la metode de limitare a corupţiei în achiziţiile publice guvernamentale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Zece zile intense alături de experţii în achiziţii publice din Statele Unite ale Americii. Am întâlnit profesionişti extraordinari şi am văzut şi învăţat abordări complementare în ceea ce priveşte managementul proiectelor cu fonduri internaţionale, analiza datelor şi a posibilelor tentative de fraudă în achiziţiile publice guvernamentale. Pe parcursul discuţiilor cu specialiştii americani au fost evidenţiate beneficiile digitalizării serviciilor de achiziţii publice în domeniul medical care prin automatizare reuşesc sa reducă semnificativ riscurile de comportamente neconforme. Astăzi în achiziţiile mondiale de top se discută tot mai mult de trasabilitate digitală şi concepte de etică în achiziţiile publice. Din ceea am văzut în aceste zile este singura soluţie pentru o cheltuire mai eficientă şi mai aproape de nevoile pacienţilor. O mare parte din cele învăţate aici se pot aplica şi în România. Sunt sigur că împreună cu ministrul Rafila putem da o altă înfăţişare proiectelor gestionate de Ministerul Sănătăţii şi asta chiar în perioada imediat următoare. Parteneriatul strategic cu experţii din SUA va contribui cu siguranţă la accelerarea mecanismelor de implementare a proiectelor de dezvoltare din sănătate, finanţate din fonduri internaţionale”, a declarat Alexandru Rogobete referitor la cursul intensiv pentru managementul fondurilor internaţionale şi metodele de limitare a corupţiei în achiziţiile publice guvernamentale, organizat la Washington şi New York.

Potrivit unui comunicat, ”cursul a cuprins teme importante care ţin de prevenirea corupţiei şi abuzurilor în cazul achiziţiilor publice - ”Economic effects of Procurement Colussion”, ”Procurement Collusion Strike Force”, ”Managing and Utilizing Electronic Evidence” şi, nu în ultimul rând, ”Preventing and Detecting Procurement Collusion”. 

De asemenea, conform comunicatului, Alexandru Rogobete a mai participat la discuţii tehnice şi cu experţi de la Departamentul american al Sănătăţii şi cel al Justiţiei.

În prezent, în calitate de secretar de stat, Alexandru Rogobete coordonează derularea proiectelor de dezvoltare în sănătate din fonduri internaţionale.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.