Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionel Scrioşteanu se declară convins că autorităţile române vor primi, într-un final, acordul părţii ucrainene privind integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe şi pe restul de canal Chilia. Referitor la motivele emiterii doar a unui acord parţial pentru măsurători pe Chilia, el explică: ”Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Scrioşteanu a declarat, joi, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că a fost primit acordul scris pentru Braţul Chila, ”într-adevăr, cu o lipsă de câţiva kilometri la confluenţa cu Bâstroe”.
 
”Este un pas foarte, foarte important că începem măsurătorile pe Chilia, pentru că este braţul principal din acea zonă. Or Bâstroe fără Chilia nu are niciun efect, din punct de vedere al circulaţiei navelor. Este foarte important că noi mâine intrăm pe teritoriul ucrainean, să începem măsurătorile, bineînţeles cu asistenţă din partea ucraineană. Practic, dialogul nostru continuă şi are efecte pozitive în ceea ce priveşte lămurirea acestei situaţii care a generat controverse”, a afirmat el.
 
El a explicat că discuţiile continuă pe restul de câţiva kilometri, la confluenţa dintre Bâstroe şi braţul Chilia, dar ”peste 90% din ceea ce înseamnă braţul Chilia, între kilometrul 22 şi kilometrul 116, vor fi măsuraţi în câteva zile, în perioada următoare”.
 
”Continuăm discuţiile şi aşa cum am reuşit să obţinem acest aviz pe braţul Chilia, (...) sunt sigur că vom obţine într-un final avizul, pentru că avem aceeaşi poziţie cu Comisia Europeană, cu privire la integralitatea măsurătorilor şi pe canalul Bâstroe şi pe restul de canal Chilia, în aşa fel încât să avem imaginea completă şi clară a ceea ce avem de discutat, post interpretarea rezultatelor. Eu cred că până pe 27, când ne-am propus să închidem partea de măsurători, vom măsura şi canalul Bâstroe şi restul de Chilia, pentru că acolo durează o zi, o zi şi jumătate în totalitate, cu dispozitivele şi echipajele pe care le-am deplasat în teren”, a transmis secretarul de stat.
 
Întrebat despre motivele pentru acest acord parţial, el a arătat: ”Motivele ţin de siguranţă şi vin din partea Ministerului Apărării din Ucraina, pentru că, şi aceasta a fost justificarea încă de la început, pe acest canal Bâstroe au fost câteva incidente cu mine care au afectat nave civile, în ultima perioadă, şi acolo este mai complicat de făcut partea aceasta de măsurători şi trebuie luate măsuri de siguranţă suplimentare faţă de măsurile care s-au luat până acum pentru Chilia. Sunt sigur că se vor găsi variantele în aşa fel încât să facem măsurătorile şi să primim aviz şi acolo. Este o chestiune de timp”.
 
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunţă că ucrainenii au dat un ”acord parţial” pentru începerea măsurătorilor pe braţul Chilia (partea ucraineană), începând de vineri, însă doar de la kilometrul 22, nu de la kilometrul 11, cum solicitase partea română. ”Insistăm ca flota de nave specializate a României să primească acces şi pe celelalte sectoare ale braţului Chilia (între km 11 şi km 22), dar şi pe canalul Bâstroe”, arată el.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.