Andreas Schleicher, director OCDE pentru educaţie şi competenţe, afirmă că educarea profesorilor din punct de vedere teoretic este uşoară, universităţile sunt foarte bune la asta, dar adeseori profesorilor pe lipsesc abilităţile practice. „Ştim că mulţi profesori din România au dificultăţi când vine vorba de aşa ceva, deci cred că da, universităţile au un rol important, dar şi şcolile trebuie devină medii în care toată lumea învaţă, inclusiv profesorii”, afirmă oficialii OCDE.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
 
„Mare parte din formarea profesorilor trebuie să aibă loc pe teren, în clase. Ştim că educarea profesorilor din punct de vedere teoretic este uşoară, universităţile sunt foarte bune la asta,  dar adeseori profesorilor le lipsesc abilităţile practice, aplicate, să lucreze cu elevi adevăraţi, cu probleme adevărate, să relaţioneze cu părinţi adevăraţi. Ştim că mulţi profesori din România au dificultăţi când vine vorba de aşa ceva, deci cred că da, universităţile au un rol important, dar şi şcolile trebuie devină medii în care toată lumea învaţă, inclusiv profesorii”, a  declarat, marţi, Andreas Schleicher, director OCDE pentru educaţie şi competenţe.  
Evenimente
26 mai Energy Road - Energie la tine acasă
19 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Acesta a subliniat că sistemul de învăţământ din România nu este singurul care se confruntă cu probleme în ceea ce priveşte recrutarea celor mai buni absolvenţi de universităţi, arătând că şi sisteme de educaţie precum cel din Germania, unde profesorii sunt foarte bine plătiţi, nu îi atrag pe cei mai buni dintre tineri.
„Ceea ce vedem printre ţările OCDE este că unele ţări plătesc salarii foarte mari, dar au aceeaşi problemă ca România. Germania plăteşte salarii foarte mari şi cu toate acestea sistemul nu este foarte atractiv pentru oameni. Banii reprezintă un punct de plecare, dar e mai important să poţi construi cariere interesante pentru cadrele didactice, să te asiguri că pot avansa în carieră, să asiguri un mediu puternic pentru profesori, să afli ce valorizează ei când vrei să afli despre satisfacţiile profesionale. E nevoie de un leadership bun şi de un climat bun, de colaborare în şcoli, de autonomie profesională”, a arătat Andreas Schleicher.
Acesta a adăugat România are un număr mare de profesori raportat la numărul de elevi, în parte datorită geografiei, ceea ce face ca sistemul să fie unul destul de scump.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.