Comercializarea coroanelor funerare din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe, precum şi depunerea acestora în Cimitirul Municipal sunt interzise începând de la 1 iunie la Oradea, scrie ebihoreanul.ro, care relatează că restricţii similare încep să fie aplicate şi în alte localităţi, în timp ce unii comercianţi încearcă să se adapteze noilor cerinţe, iar alţii reclamă că le-au scăzut afacerile şi că au deja stocuri. Mai mulţi producători vor să dea în judecată Administraţia Domeniului Public.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din 1 iunie vom interzice comercializarea coroanelor din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe. La fel, voi da dispoziţie să se interzică intrarea în Cimitirul Municipal cu ele", a anunţat directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, potrivit ebihoreanul.ro.

Şeful ADP a luat decizia după ce a descoperit că aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate fiindcă nu sunt ştanţate cu tipul materialului, iar cele din flori naturale cu inserţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat. Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP o cheltuială de 60.000 lei lunar, considerată enormă.

El le-a comunicat personal decizia comercianţilor şi a trimis şi o adresă principalelor instituţii, începând cu Prefectura, cerându-le să folosească la ceremoniile oficiale jerbe, coroane mai mici sau măcar fără inserţii din sârmă.

 "De când s-a aflat de Oradea, au început şi preoţii din Arad, Caransebeş, Nădlac, Timişoara, că nu mai e voie cu coroane din plastic. De două săptămâni n-am avut niciun client. Lucrez pe stoc, cu 60 de angajaţi pe care îi plătesc", se plânge Rózsa Maria directorul Serplast Oradea, cea mai veche firmă de profil din România.

Conform ebihoreanul.ro, ameninţaţi cu falimentul, principalii 14 producători din ţară s-au unit, în premieră, în jurul unei case de avocatură din Cluj, care să le apere interesele şi să pregătească un proces împotriva ADP.

Unii dintre cei care fac şi vând coroane încearcă să renunţe la utilizarea sârmei, însă spun că durează mult mai mult manopera.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.