Profesorul Răzvan Hainăroşie, medic primar ORL la Institutul ORL Prof Dr. D. Hociotă din Capitală, a tras un semnal de alarmă privind locul fruntaş şi nedorit pe care România îl ocupă în privinţa cancerului laringian. Potrivit medicului, principala cauză a declanşării acestui tip de cancer este fumatul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, nu stăm foarte bine, România ocupă un loc fruntaş, nedorit, atât în ceea ce priveşte incidenţa cancerului laringian, cât şi în partea de mortalitate datorată acestui tip de cancer. Factorul incriminat cel mai important în apariţia cancerului laringian este evident fumatul şi din păcate populaţia din România fumează destul de mult, iar din acest motiv avem o incidenţă extrem de importantă a acestui tip de cancer”, a declarat medicul Răzvan Hainăroşie la Medika TV, marţi seară.

Potrivit medicului, cancerul laringian a început să apară la vârste tot mai mici, începând de la 30 de ani.

”Dacă în mod tradiţional incidenţa era crescută în populaţia ceva mai în vârstă, din nefericire, în ultimii ani probabil că odată şi cu fumatul precoce pe care foarte mulţi oameni îl fac, vârsta a scăzut foarte mult şi astăzi asistăm la pacienţi cu cancer laringian chiar în jurul vârstei de 30 de ani”, a mai afirmat Hainăroşie.

De asemenea, Răzvan Hainăroşie a precizat că din fericire cabinetele ORL sunt dotate cu aparatură performantă pentru ca acest tip de cancer să fie depistat cât mai rapid.

”Din fericire, în ultimii ani s-a reuşit o dotare destul de bună a cabinetelor ORL din ţară (...) cu tehnică de endoscopie diagnostică şi din acest  motiv uşor-uşor reuşim să prindem pacienţii în stadii ceva mai incipiente Dacă până acum jumătate din pacienţii pe care îi vedeam în Institut îi detectam în stadii avansate, uşor-uşor se observă o îmbunătăţire a acestei situaţii şi  reuşim să îi prindem în stadii mai de îmceput (...) Cu cât găsim mai rapid cancerul, cu atât paleta terapeutică pe care  o avem la dispoziţie este mai largă şi cu cât prinzi mai la început cu atât poţi face şi intervenţii funcţionale astfel încât pacientul să păstreze o parte din voce. Majoritatea pacienţilor cu cancer de laringe, în momentul în care pierd vocea, resimt o problemă extrem de importantă pentru că nu pot să comunice cu cei din jur şi este mai dificil pentru ei să se integreze în viaţa de zi cu zi”, a declarat medicul Răzvan Hainăroşie.

Conform medicului, pacienţii operaţi de cancer laringian pot beneficia de o proteză care este decontată de CNAS şi care ajută pacietul să se integreze în viaţa socio-profesională.

Alte cauze ale apariţiei cancerului laringian sunt poluarea şi medicul toxic în care unii pacienţi lucrează, a mai subliniat medicul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.