Endometrioza este o afecţiune ginecologică severă, care afectează la nivel global aproape 10% dintre femei, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Această boală cronică poate afecta femeile de orice vârstă (între 18 si 50 de ani) şi se caracterizează prin prezenţa ţesutului uterin anormal (sau a ţesutului endometrial) în afara cavităţii uterine. Femeile care suferă de endometrioză se pot confrunta cu simptome cronice, dureroase şi debilitante, cu impact major asupra vietii sociale, întrucât această afecţiune poate duce la infertilitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un studiu recent, condus de Universitatea Queensland (UQ), din Australia, sugerează că femeile care suferă de endometrioză pot avea simptome, inclusiv dureri menstruale severe, depresie şi dureri de spate, şi cu un deceniu înainte de a fi diagnosticate.

Rezultatele au fost publicate în American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Cercetătorii de la facultatea de sănătate publică a UQ au analizat datele de la 7.606 femei născute între 1973 şi 1978, care au fost chestionate cu privire la sănătatea lor la fiecare trei ani, din 2009 până în 2018.

Autorul principal al studiului, dr. Dereje Gete, a declarat, într-un comunicat al universităţii, că este pentru prima dată când simptomele multiple au fost investigate de un studiu longitudinal.

„Constatările noastre arată că femeile diagnosticate cu endometrioză au fost de aproape patru ori mai predispuse să experimenteze dureri menstruale severe decât femeile fără această boală”, a explicat dr. Gete.

Potrivit medicului, participantele au fost, de asemenea, de aproape două ori mai predispuse să experimenteze probleme de sănătate mintală şi dureri de spate, şi de peste o dată şi jumătate mai predispuse să prezinte articulaţii rigide şi dureroase.

Alte simptome au inclus afecţiuni intestinale şi urinare, oboseală severă, dificultăţi de somn, alergii, palpitaţii cardiace şi dureri de cap.

Această gamă largă de simptome, a arătat că diagnosticarea a durat în medie între şapte şi 11 ani.

Această întârziere reduce în mod semnificativ calitatea vieţii, lăsându-le pe femei să se confrunte cu simptome netratate, mai multe vizite la medic şi la spital şi potenţial mai puţin succes în ceea ce priveşte fertilitatea, au scris autorii în concluziile lor.

Cercetarea a folosit date din Studiul longitudinal australian privind sănătatea femeilor, în care 1.149 de femei (15%) şi-au declarat singure endometrioza.

Profesorul Gita Mishra, unul dintre autorii studiului a declarat că rezultatele evidenţiază importanţa diagnosticării şi a tratamentului precoce al endometriozei pentru a reduce riscul de simptome şi complicaţii asociate.

Potrivit autorilor, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înţelege modul în care sistemul imunitar şi inflamaţia sunt conectate la o gamă largă de simptome, ceea ce ar putea duce la îmbunătăţirea tratamentelor.

„Femeile cu endometrioză ar trebui să fie încurajate să îşi gestioneze proactiv simptomele prin modificări ale stilului de viaţă, medicamente sau intervenţii chirurgicale, pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii şi pentru a preveni alte complicaţii”, au concluzionat cercetătorii australieni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.